OVAKO se ponaša džentlmen...

Autor:

Obavezno pročitaj ove savete - neke verovatno znaš, ali čovek se uči dok je živ, možda ipak saznaš nešto novo.

38
A- A A+

  Prilikom upoznavanja ti treba prvi da se predstaviš. Ako se to dešava dok sediš, obavezno ustani. Ako ona sedi ne očekuj da ustane - može i ne mora.

Nakon što ste se upoznali, razmenili brojeve telefone i dogovorili prvi zajednički izlazak, prilikom ulaska u restoran ili kafe, muškarac treba prvi da uđe, pa tek onda žena. Kada izlazite redosled je obrnut.

Zašto? Zato što damu nikada ne treba ostaviti samu u nekom lokalu, hotelu, prodavnici.

Isto važi i za lift. Džentlmen će ući prvi, jer se radi o "napravi" koja je možda u kvaru i koju on mora da "proveri" - koliko je bezbedno za njegovu lepšu polovinu.

Ako ne koristite lif već stepenište, muškarac ide iza dame kada se penju, a ispred nje kada silaze niz stepenice. Tako je uvek ima "na oku" i spreman je da je uhvati ako se oklizne, saplete... slučajno ili ne.

Ako se šetate, a s obzirom na to da dolazi proleće i topliji dan, znaj da uvek treba da se nalaziš sa njene leve strane. To je verovatno zato da bi ona u desnoj ruci nosila tašnu.

Kada se šetate prometnom ulicom, ti treba da budeš bliže strani kojom prolaze automobili kako bi svoju damu zaštitio od slučajnih nezgoda, čak i od prskanja i prljanja, ako pada kiša.

Ako želiš svoju izabranicu da obraduješ nekim poklonom, i tu bi trebalo da imaš u vidu nekoliko pravila.Poklon je znak pažnje, a ne način da pokažeš koliko zarađuješ. Zato biraj nešto skromno i simbolično, barem dok ne budeš siguran šta ona voli i čemu se raduje.

Pročitajte: Koje cveće će oduševiti ženu u znaku Ovna, Bika...

On daje dami svoj kaput. Naročito ako je napolju ledeno, pada sneg ili kiša… i uvek je tačan. Nema izgovora za kašnjenje - osim ako te u tome da stigneš na vreme spreči nekakva nezgoda na koju ne možeš da utičeš. Kavaljer poštuje damu i njeno vreme i nikada ne dozvoljava da ona čeka njega.

Upućuje iskrene komplimente. I to radi često. Prve reči koje izlaze iz usta džentlmena kada se nađe u društvu dame su: "Izgledaš predivno".

Kavaljer ustupa svoje mesto. Gest ustupanja mesta dami ne boli i ne košta, a mnoooogo govori o gospodinu.

Verovatno ne treba napominjati da džentlmen ne psuje, ne koristi vuglarne reči i zna kada treba da kaže "izvini" i "hvala", i što je još važnije - to i govori.

Džentlmen svju damu uvek prati do vrata. Sigurnost dame je prioritet za kavaljera. Nakon sastanka, pobrinuće se da ona bezbedno stigne kući i ljubazno zahvaliti što mu je pravila društvo.

NIKADA ne udara ženu! Bez obzira na okolnosti, džentlmen nikada ne udara ženu, ni pod kojim izgovorom.

Sve vesti