• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BELDOCS: Šta ćemo gledati

Izvor MONDO/Tanjug

Evo šta donosi jubilarno izdanje festivala dokumentaraca!

Na 10. Beldoksu od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana bice prikazano više od 80 filmova u razlicitim programskim celinama, saopštili su organizatori.

Bice predstavljena selekcija filmova nakon koji cete se dobro osecati. Shodno tome, program je naslovljen "Feel good movies" i cini ga nekoliko ostvarenja koja na razlicite nacine slave život i svet oko nas.

Ovaj program bice uprilicen u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u sali "Dinko Tucakovic", koji je za života bio veliki prijatelj Beldocs-a, te festival posvecuje program njemu u cast. Urednik programa je reditelj Stevan Filipovic.

Jedan od "feel good" filmova svakako je nemacko-austrijski "Atos" biser srednjometražne dokumentaristike.

U 52 minuta, rediteljski dvojac Peter Bardele i Andrea Martin vode nas na same vrhove Svete Gore, na mitsko mesto gde živi gotovo dve hiljade monaha. Oni su prvi reditelji kojima je omoguceno da snimaju film u potpunosti na Svetoj Gori. Tacnije, omoguceno im je da snimaju razlicite nacine života u manastiru, na svetoj planini. Monasi koje su odabrali, iz razlicitih pravoslavnih crkava, govore o razlicitim obicajima koje su doneli sa sobom iz svojih krajeva, govore o duhovnosti i duhovnom životu, o svom videnju vere i religije, o tome zbog cega ih crkveni život ispunjava.

Bez sumnje, dvojica reditelja ostala su i sama ocarana njihovim životima koji zapocinje u cik zore liturgijom, nastavlja se bogatom trpezom koja se naziva "ruckom" bez obzira što je još rano prepodne, zatim odvojenim dnevnim aktivnostima, sve do povecerja i vecere.

Ono što je u filmu izvanredno uhvaceno, jesu razlicitosti medu monasima, koji u razlicitim umetnickim ili angažovanim delovanjima pronalaze proširene vrednosti svoje duhovnosti. Njihove price su izvanredne i ostavljaju bez teksta. Baš kao i sam život na Svetoj Gori.

Peter Bardele i Andrea Martin su lišili film ikakvog autorskog komentara, ostavljajuci gledaocima da sami procenjuju vrednosti i kvalitete života na tako posebnom mestu.

Film je poput poezije, što je dodatno podstaknuto fascinantnim predelima i pejsažima, koje su tom prilikom uspeli da snime.

Price monaha su kratke ali su licne, emotivne, filozofske, duhovite, dramaticne. Stoga je film poput rukoveti o njihovim životima. Posebno intrigantno je to što nas kroz film o Svetoj Gori, kao narator, vodi ženski glas.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE