• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Penzije ne povećavati, poreze ne smanjivati"

Izvor Beta

Poreze u Srbiji ne treba smanjivati, a plate i penzije dodatno povećavati, već profit od javnih preduzeća, kao i mogući višak novca u budžetu treba iskoristiti za javne investicije, ocenili su stručnjaci FREN-a.

U novom broju časopisa "Kvartalni monitor", koji izdaje FREN (Fondacije za razvoj ekonomske nauke). ukazano je da je za uspeh fiskalne konsolidacije presudno da se budžetski deficit stabilizuje na nivou manjem od 1% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rast standarda života građana 1%

Privreda Srbije je u 2016. godini ostvarila solidne rezultate, BDP je povećan za 2,8%, deficit tekućeg bilansa je smanjen na 4% BDP-a, registrovana zaposlenost je povećana za 1%, realne zarade su porasle za 2,5%, dok je godišnja inflacija iznosila 1,2%, navedeno je u "Kvartalnom monitoru". Ostvareni rezultati su, kako je istaknuto, omogućili održiv rast standarda građana u prošloj godini od oko 1%.

"To je važno i zbog toga što se neki faktori u međunarodnom okruženju pogoršavaju, kao što je rast cena nafte, a očekuje se i rast kamatnih stopa", navode analitičari.

Procenjeno je da je rast privrede od 3% u 2017. ostvariv cilj, ali su slabi izgledi za brži rast.

Ocenjeno je da su glavni pokretači održivog rasta u Srbiji investicije i izvoz, dok domaća potrošnja treba da prati BDP.

Stručnjaci FREN-a naveli su da "snažan rast izvoza predstavlja jednu od najpovoljnijih tendencija u privredi Srbije" jer je od 2010. izvoz roba i usluga povećan za preko 80%, a prosečan godišnji rast je bio preko 10%.

"Izvoz roba i usluga je dostigao je 50% BDP-a, što je znatno više nego pre nekoliko godina, ali je ispod tipičnog nivoa za zemlje srednje Evrope čiji izvoz iznosi 70-80% BDP-a", navedeno je u "Kvartalnom monitoru".

Spoljnotrgovinski deficit je, kako se navodi, smanjen sa 16,5% BDP-a u 2010. na 7,6% u prošloj godini.

Stručnjaci FREN-a smatraju da je za održiv rast privrede u narednim godinama neohpodan nastavak dvocifrenog rasta izvoza, pa je važno da se izvoz podrži kontrolom domaće tražnje i politikom kursa.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zile

Ko vas pita?Pita se premijer i on odredjuje koliko ce se povecati.Po vama najbolje da nista ne jedemo i milina.Sto se vi "strucnjaci" ne odreknete velikih plata pa lepo ko obican narod prezivljavate sa 25000 do 30000 koliko ima vecina pa cu onda da vas pitam za misljenje.Lako vam je iz fotelje da dajete savete.Daleko vam lepa kuca.

Anticenzura

Ekonomija nam nikad gora, al imamo strucnjake.

240 000 din

Za dve i po godine ste mi uzeli i sad kazete ne vracati penzije? Mars!

special image