Reči Jelene Đoković podelile roditelje (VIDEO)

Autor:

Jelena Đoković napisala je nekoliko reči o vaspitanju dece, a to je izazvalo oprečne komentare.

78
A- A A+
jelena đoković, jejena djoković, đoković fondacija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Jelena Đoković je na svom Instagram nalogu podelila video u kojem je ispisan deo govora feministkinje Čimamande Ngozi Adiči o vaspitanju deteta, a onda je Đokovićeva dodala nekoliko reči u opis.

Ngozi Adiči govori o tome da i devojčice i dečake treba da vaspitavamo drugačije jer dečake "stavljamo u kavez", odnosno učimo ih da se uklope u usku definiciju muževnosti.

"Učimo dečake da se plaše slabosti, ranjivosti. Devojčice učimo još nečemu gorem - da udovoljavaju krhkom muškom egu. Moramo drugačije da vaspitavamo devojčice. Moramo drugačije da vaspitavamo i dečake", kaže ova feministkinja.

Jelena Đoković je napisala da je to veoma moćan govor, a onda naglasila da su stereotipi krivac zašto mnoga deca širom sveta ne uspevaju da ostvare svoj pun potencijal.

"Društvo ih stavlja u kutiju, govoreći im da su previše siromašni, da ne pripadaju tu, da nisu dovoljno pametni, da nisu dovoljno lepi, da im roditelji nisu dovoljno dobri, da su one samo devojčice, da su oni samo dečaci, da su slabi, da to nije za njih… i nekako, oni počnu da veruju u to. Zbog toga, ili odustanu previše rano ili uopšte ne pokušaju. Mnogi stereotipi okružuju i uspeh, takođe! Ako si previše dobar, onda mora da varaš. Život nas je bacio u arenu punu izazova. Moramo da budemo spremni na pobedu i poraz jer ništa nije lako kao što izgleda. Roditelji, čeka nas mnogo posla. Kao što Čimamanda kaže, moramo da vaspitavamo decu drugačije".

Such a powerful speech. Stereotypes are one of many reasons why so many children around the world do not manage to achieve their full potential. The society puts them in a box that says "you are too poor", "you don't belong there", "you are not smart enough", "you are not pretty enough", "your parents are this, your parents are that", "you are just a girl", "you are just a boy", "just a shoemaker", "you are middle class", "you are weak", "this is not for you"....and somehow they start believing in it. And they either give up too soon, or they don't try at all. There are a lot of stereotypes around success, too! like the one "If you are too good, then you must be cheating". The life has given us such a challenging arena. We must always be ready for both winning and losing, as nothing comes as easy as it seems. Parents, lots of work awaits us. As Chimamanda says "we must raise our children differently". #believeintheirdreams #justathought #Repost @ted with @repostapp ・・・ Writer and TED speaker Chimamanda Ngozi Adichie shares her advice on helping girls (and boys) reach their full potential. #InternationalWomensDay

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf) on

Kao što možete da pretpostavite, ove reči su izazvale oprečne komentare. Jedni video, kao i Jelenin "dodatak" nazivaju "feminističkim glupostima", drugi su apsolutno saglasni da način vaspitanja dece mora da se promeni.

Šta vi mislite?

Sve vesti