• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO: Od 1. januara imaćemo kvalitetnije mleko?

Izvor MONDO/Agencije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će se od 1. januara mleko plaćati po kvalitetu i da je cilj da se razdvoje dobri od loših proizvođača. Meso u Kinu može od juna.

 Plaćanje mleka po kvalitetu se uvodi 1. janura 2018. Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Cilj je, takođe, da se kontrolišu otkupljivači koji sada sami kontrolišu kvalitet mleka, rekao je Nedimović novinarima u Lučanima posle razgovora sa poljoprivrednicima.

"Polovinom godine nama je ideja da krenemo sa Nacionalnom refrentnom laboratorijom za kontrolu kvaliteta mleka na tri tačke u Srbiji i da od 1. januara plaćamo mleko po kvalitetu", naglasio je Nedimović.

On je istakao da je to važno da ne bismo imali situaciju da se plaća identično svima i da imamo uravnilovku.

Odbrana od poplava

Nedimović je rekao da je za Lučane važna odbrana od poplava i da se u nadležnosti sektora za vodoprivredu u tom ministarstvu oko Lučana gradi, u vrednosti od 300 miliona dinara, nasip od skoro dva kilometra i zaštitni zid. "Nadam se da ćemo tu rešiti problem plavljenja i do oktobra ove godine bi to trebalo da bude gotovo. Sve je to povezano, jer ukoliko nismo zaštićeni onda je naša poljoprivredna proizvodnja ugrožena", dodao je Nedimović

"Da nemamo situaciju da je važno samo da je sedam dinara i da je mleko belo i ništa drugo, već po kvalitetu da plaćamo i razdvojimo kvalitetne proizvođače i one koji nisu. Tako ćemo kontrolisati i otkupljivače mleka, da ne mogu sami da kontrolišu šta je dobro, a šta nije, da uspostavimo jednom sistem za svagda", naglasio se ministar.

Ministar poljoprivrede je, takođe, najavio danas da će u maju u Kini biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz srpskog mesa na to tržište, kao i da je šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa iz Srbije.

"Imamo tri sertifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. U maju idem da potpišem sporazum o bezbednosti hrane sa kineskom Agencijom za bezbednost hrane", rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

Tim sporazumom će se steći uslovi da meso iz Srbije može da ide u Kinu, naglasio je Nedimović.

On je kazao da za sada imamo sertifikate za prađivačku industriju i da se zato daju veće subvencije za ovce i goveda.

"Želimo da povećamo kapacitet stočnog fonda. Pre nekoliko dana nam je bilo šest kineskih kompanija koje se bave preradom, neke i preradom goveđeg mesa", rekao je Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima.

On je kazao da Srbija želi da, pored jagnjećeg i junećeg mesa, proširi asortiman izvoza i na mleko i prerađevine od mleka, kao i da sa voćem i povrćem otvorimo novi kanal za proizvode iz Srbije.

"To nam tržište nije bilo dostupno", dodao je ministar.

On je kazao i da je najveći italijanski prerađivač goveđeg mesa u Evropi zainteresovan i da će doći u Srbiju krajem marta.

"Zainteresovani su za pravljenje klanice u Srbiji i pravljenje tri punkta gde bi sabirali to meso. Da na prostoru centralne Srbije razvijaju sistem 'krava - tele' i da do šestog meseca sve to razvijemo", rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da oni jedino tako mogu da obezbede dovoljne količine pošto trguju sa 70 zemalja, kao i da im je zato važan sporazum koji će Srbija potpisati sa Kinom i sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa Rusijom.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rocko

Hahahah sta lupetaju ovi nasi ministri pa da nema uvoza mesa mi ne bih imali mesa ni za nase potrebe!kakav izvoz za kinu!😂😂

Polidor

Ove flasirane otrove iz prodavnica vise ne kupujem. Jedanput sedmicno kupujem mleko i mlecne proizvode direktno od ljudi koji to proizvode i to je to.

special image