Problem u dojenju o kojem se ne govori

Autor:

Dojenje je super za zdravlje bebe, jača vezu između novorođenčeta i majke, poboljšava imunitet, ali… nije uvek lako.

1
A- A A+

Postoji jedan problem, prilično česta komplikacija prilikom dojenja, o kojem se retko govori: mastitis.

Ako nikada niste čuli za to, niste jedini jer uprkost tome što problem sa mastitisom, zapaljenjem mlečnih žlezda ima oko 20 odsto dojilja, o tome se malo priča. Zato je jedna mama odlučila da to promeni.

Lindzi Blis, dula i majka šestoro dece, dojila je sve svoje mališane, a problema nije imala sve dok nije počela da doji najmlađe dete.

Ona je na Instagramu podelila fotografiju na kojoj doji svoju bebu, a grudi su joj veoma crvene.

"Kada grudi postanu loše. Bukvalno sam razmišljala da idem kod lekara jer mi se celo telo treslo i imala sam nepodnošljivu glavobolju. Danas ceo dan ležim. Zašto se to uporno dešava?", napisala je ona.

Uprkos svim kursevima i obukama koje je kao dula prošla, Lindzi nije bila spremna za uticaj koji mastitis ima na celo njeno telo.

Pored toga što su joj grudi otekle usled zapaljenja mlečnih žlezda, takođe je primetila i iscedak iz mlečnog kanala i česte drhtavice.

"Bukvalno osećam kao da me neko udara u grudi. Niko ne upozorava majke na mastitis", kaže Lindzi.

Inače, mastitis se najčešće javlja u prva tri meseca dojenja, a uzročnici upale mlečnih žlezda su bakterije koje se uobičajeno nalaze na koži - stafilokoke, streptokoke, pneumokoke i pseudomonas. Može ga uzrokovati i začepljenje mlečnog kanala, stres, neredovno ili nepotpuno izmlazavanje dojki, kao i pritisak koji stvara neodgovarajući brushalter.

U slučaju simptoma mastitisa, trebalo bi potpuno "isprazniti" mleko iz dojke, a preporučuje se i stavljanje obloga nekoliko puta dnevno po 15 do 20 minuta.

Ukoliko simptomi ne prođu nakon 24 časa, trebalo bi da posetite lekara koji će vam reći da li je bezbedno da i dalje dojite bebu.

Sve vesti