Vujović: Ubrzavamo rast, cilj najmanje 4%

Autor:

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da Srbija ubrzava privredni rast i da je cilj da se u narednom periodu dostigne rast od najmanje 4%, ali to "nije plafon".

1
A- A A+

"Projektujemo privredni rast od 3% za ovu godinu, 3,5% za naredne dve godine i 4% posle toga", rekao je Vujović u Privrednoj komori Srbije gde je predstavljena studija "Društveno-ekonomski uticaj Koka-kola sistema u Srbiji", u prisustvu ambasadora SAD Kajla Skota i predsednika PKS Marka Čadeža.

Oduševljen Koka-kolom

Vujović kaže da je pravi način za ubrzanje privrednog rasta da se izaberu pravi projekti, kao i da ga je svojevremno oduševila Koka-kola kada je došla u Srbiju. Ta kompanija je, kako kaže, uspevala da pokrene lanac aktivnosti koji generišu proizvodnju. "Nije to samo pitanje samo odnosa 7:1 onoga što Koka-kola radi u stvaranju vrednosti ili 11:1 u zaposlenosti, već što se takvim radom poboljšava situacija u privedi i povećava privredni rast", rekao je Vujović.

Ministar je naglasio da to nije 'plafon' već minimum koji treba da ostvarimo po pitanju privrednog rasta, ali da su te projekcije osnov za planiranje budžeta.

Vujović je rekao da je srpska privreda na dobrom putu i da svake godine beležimo bolje rezultate od planiranih, ali da se namerno prave skromnije projekcije privrednog rasta zbog troškova.

Država će nastaviti da radi na privlačenju privatnog sektora i investicija, poručio je Vujović.

Vujović je kazao da se smanjuje učešće duga u BDP-u i da se poboljšavaju fiskalni rezultati.

"Sada već imamo utabani put. Pokušavamo da se krećemo putanjom koja će nam obezbediti trajno poboljšanje rejtinga. Dug ne može da se smanji preko noći, a da ne boli", naglasio je ministar.

On je kazao da postoji u vladi Radna grupa koja se bavi povećanjem privrednog rasta, kao i da bi do kraja godine bude završena osnova za dalje planiranje ekonomskog rasta i biranje projekata koji će imati najbolji multiplikovativni efekat za privedu.

Sve vesti