Ko je vaš favorit? (ANKETA)

Autor:

Do izbora je ostalo još malo. RIK je do sada potvrdio 11 kandidata na predsedničkim izborima a njihov redosled na izbornom listiću biće utvrđen žrebom 17. marta. Ko je vaš favorit - glasajte u našoj anketi.

Ko je vaš favorit? (ANKETA) Foto: Ilustrcija MONDO/Mario Milojević

RIK je potvrdio - kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, kandidata grupe građana "Za Srbiju bez straha" Saše Jankovića, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kandidata grupe građana "Moramo bolje" Vuka Jeremića, predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića, predsednika pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića i kandidata Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića.

Juče su potvrđene kandidature predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića,  kandidata Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića i predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Nakon burne rasprave na sednici, potrđena je kandidatura Ljubiše Preletačevića Belog ispred Grupe građana "Beli- samo jako."

RIK nije potvrdio kandidaturu Predraga Vučetića ispred grupe građana "Bela lađa", već mu je juče naloženo da u roku od 48 sati ispravi uočene nedostatke.

 Predsednika biramo 2. aprila

Jedinstveni birački spisak zaključen je 11. marta, a izbori za predsednika Srbije zakazani su za 2. april.

NEPOSREDNO BIRAMO

izbori, glasanje, izborna trka, glasčki listić, glasačka kutija Foto: Mondo/ Goran Sivački

Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem.

Prema Zakonu kandidate mogu da predlažu političke stranke koje su registrovane na dan kad je objavlјena odluka o raspisivanju izbora, koalicije političkih stranaka ili grupe građana. Grupu građana osniva najmanje deset birača.

Kandidovanje se vrši podnošenjem predloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

Birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.

RIK utvrđuje listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

Imamo još tri kandidata za predsednika

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici RIK-a, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

DUŽNOSTI PREDSEDNIKA

narodna skupština republike srbije, narodna skupština, skupština srbije, zastava srbije, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Prilikom stupanja na dužnost, predsednik Republike, pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno I odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Ustavom Srbije precizirano je da predsednik Republike izražava državno jedinstvo države, predstavlja Republiku Srbiju u zemlji I inostranstvu, a ukazom proglašava zakone.

Predsednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Predsednik Srbije postavlja i opoziva ukazom ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna I opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, dajepomilovanja i odlikovanja i obavlja i druge poslove određene Ustavom.

RIK apeluje: Proverite da li ste u spisku birača


Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Predsednik Republike je dužan da najkasnije u roku od 15 dana od dana izglasavanja zakona, odnosno najkasnije u roku od sedam dana ako je zakon donet po hitnom postupku, donese ukaz o proglašenju zakona ili da zakon, uz pismeno obrazloženje, vrati Narodnoj skupštini, na ponovno odlučivanje.

Ako Narodna skupština odluči da ponovo glasa o zakonu koji je predsednik Republike vratio na odlučivanje, zakon se izglasava većinom od ukupnog broja poslanika.

Predsednik Republike je dužan da proglasi ponovno izglasani zakon. Ako predsednik Republike ne donese ukaz o proglašenju zakona u Ustavom predviđenom roku, ukaz donosi predsednik Narodne skupštine.Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Ako mandat predsednika Republike ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, produžava se, tako da traje do isteka tri meseca od dana prestanka ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. Mandat predsednika Republike prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem.

Predsednik Republike podnosi ostavku predsedniku Narodne skupštine.

Kad predsednik Srbije podnese ostavku, on o tome obaveštava javnost i predsednika Narodne skupštine. Danom podnošenja ostavke, predsedniku Republike prestaje mandat.

----------------------------------------------------

Ko je po vama najbolji kandidat i ko zaslužuje da narednih pet godina predstavlja Srbiju?


Sve vesti