Đukanović EU: Zaustavite Ruse na Balkanu

Autor:

Bivši crnogorski premijer i aktuelni lider vladajuće DPS Milo Đukanović pozvao je danas Evropsku uniju da zaustavi ruski "destruktivni" uticaj na Balkanu.

8
A- A A+
milo đukanović Foto: Mondo/ Goran Sivački

Đukanović je to zatražio nakon što je Crna Gora, kako kaže, sprečila pokušaj Rusije "da svrgne njegovu prozapadnu vladu".

On je u intervjuu za AP kazao da Moskva "vodi neku vrstu rata protiv Evrope" i "preti samom postojanju EU".

"Crna Gora se tada našla na liniji vatre, ali siguran sam da Crna Gora nije glavna meta", rekao je Đukanović i dodao da je Balkan "dobar teren za demonstraciju sile", nakon ruske kampanje u Ukrajini i Siriji.

Telegraf: Rusija planirala ubistvo Đukanovića

On je ocenio da je Rusija na primeru Crne Gore želela da pokaže Evropi i NATO-u da se ne mogu širiti bez njene saglasnosti.

"Mislim da je to bila ključna poruka za EU i NATO", zaključio je Đukanović.

 On je izrazio uverenje da će Moskva nastaviti da destabilizuje Crnu Goru subverzivnom propagandnom kampanjom, a kao dokaz za to naveo da jedva da prođe nedelja "a da Crna Gora ne dobije poruku od Moskve da nema za nju mesta u NATO i da treba da razmisli o tom članstvu, kao i da bi ono dovelo do političke i bezbednosne destabilizacije Crne Gore".

Uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru prošle godine, sprečen je pokušaj državnog udara, a za organizatore tog puča optuženi su Rusija i njene tajne službe. Kremlj je demantovao te navode.

Sve vesti