Vučić u Sarajevu, pravo iz Berlina

Autor:

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, danas oko pola šest popodne sleteo je u Sarajevo. Vučić u glavni grad BiH dolazi iz Berlina, gde se sastao sa kancelarkom Angelom Merkel, pa pravo na "nimalo laku večeru".

28
A- A A+

Vučića je na sarajevskom aerodromu dočekao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Ministar Crnadak izjavio je da dolazak premijera Vučića u BiH u ovom trenutku ima ogroman značaj za dalji razvoj odnosa dvije zemlje, kao i za celokupne odnose u regionu.

Premijer Srbije će učestvovati na samitu premijera Zapadnog Balkana, koji će biti održan u četvrtak.

"Važno je da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno", poručio je večeras premijer Aleksandar Vučić po dolasku u Sarajevo.

Spremni za auto-puteve

Vučić je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš - Priština - Drač. "Šta god od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU bićemo zadovoljni. Mi smo spremni veći deo toga da finasniramo. Ako idemo ka Prištini to podiže celu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak - Požegu - Užice Kotromani, ako budemo išli ka Crnoj Gori imamo Požegu - Boljare deonicu dugu 107 kilometara", rekao je Vučić.

Kako je rekao u izjavi novinarima, večeras učesnike očekuje "ni malo laka večera", a uz domaćina presedavajućeg Predsedništvu BiH Denisa Zvizdića, večeri će prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama, kao i predstavnici Prištine, ali i ministar Mirko Šarović.

"To neće biti laki i jednostavni razgovori posebno u svetlu nekoliko različitih predloga za koje smatramo da su loši po pitanju očuvanja mira i stabilnosti koji dolaze iz Prištine", poručio je srpski premijer.

Primetio je, međutim, da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša te probleme da reši i da spusti tenzije.

"Što se tiče sutrašnjeg dana razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate", ukazao je Vučić.

Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

"To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstvenog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu", uveren je Vučić.

Srpski premijer ističe da bi to ubrzalo i i protok kapitala i ljudi.

Na večeri s Mustafom i Ramom

Večeri u restoranu Libertas prisustvuju i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, premijer Albanije Edi Rama, kosovski Isa Mustafa, kao i ambasadori Srbije i Albanije u BiH Stanimir Vukičević i Ilir Melo.

"Neće nam kamioni sa jogurtom i sirom čekati po 30 sati. Time ćemo uštedeti mnogo novca, 5-7 odsto. Bolje radnicima da taj novac podelimo, da žive bolje nego da ga gubimo na besmislene birokratske procedure", podvlači on.

Kazao je da mnogo zajedničkih tema ima o kojima treba razgovarati i da je svaki razgovor dobar, jer on znači smirivanje tenzija, što je veoma važno, a neretko i dovoljan cilj.

U Sarajevu se, naglasio je, oseća apsolutno bezbedno i razmišlja i da izađe u grad, kako bi sa običnim narodom razgovarao.

SNAJPERI PO CELOM SARAJEVU

Na ulicama Sarajeva je povećano prisustvo policije, a ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je danas izjavio da se Vučić može osećati sigurno u Sarajevu, i da su preduzete sve potrebne mere da bi sutrašnji sastanak protekao bezbedno.

Vučić će u Bosnu i Hercegovini stići dan ranije, a sigurnosne službe su demantovale navode beogradskih medija da bi Vučić mogao biti ugrožen tokom boravka u glavnom gradu BiH.

Sprema se repriza Potočara?

Osim predsednika Vlade Srbije, na Samit dolaze premijeri Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i ministar spoljnih poslova Italije.

Učešće na ovom skupu, čiji je cilj, unapređenje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, potvrdio je i komesar za proširenje Evropske unije, Johannes Hahn.

Elektronski mediji u BiH podsećaju da je srpski premijer ranije izjavio da veruje da će u Sarajevu ponovo otvoriti teme koje su od zajedničkog interesa za sve, a to su autoputevi, putevi, mostovi, pruge i carinska unija.

Portal Avaza napominje da se dolazak aviona srpskog premijera u Sarajevo očekuje u 17.25 časova, da je za prvi dan Vučićeve posete sastavljen okvirni plan, ali da nijedan termin nije "zakovan".

Pozivajući se na svoje izvore "Avaz" piše da će se premijer Vučić nakon sletanja uputiti u jedan sarajevski hotel, a nakon toga će biti upriličena večera, čiji je domaćin predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Navodi se i da je Vučić delegaciji i novinarima koji ga prate, obećao i sarajevske ćevape.

Što se tiče sutrašnjeg plana i programa, sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana zvanično počinje u 11 sati.

U 14 sati planirana je pres konferencija na kojoj će se obratiti Zvizdić, komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johannes Han, te ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano, kao domaćin narednog sastanka Berlinskog procesa, koji je planiran za juli ove godine u Trstu.

Pitanje bezbednosti srpskog premijera vise nije udarna tema, nakon što su juče i Zvizdić i ministar unutrašnjih poslova BiH poručili da Vučića dočekuju kao prijatelja.

I danas je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio da sa nadležnim bezbednosnim službama dogovorio sve mere koje će biti preduzete s ciljem potpunog obezbeđenja premijerskog skupa država Zapadnog Balkana, koji se sutra održava u Sarajevu, a samo mesto održavanja biće pod snajperskim nadzorom.

Mektić je za Tanjug rekao da će puna bezbednosna pažnja biti posvećena srpskom premijeru Aleksandru Vučiću zbog medijskih spekulacija, ali i pre svega zbog događaja iz Potočara.

"Ja jedino što mogu da poručim je da je premijer Vučić sigurno dobrodošao, a mi ćemo preduzeti sve mere da njegovo učešće na sastanku bude obezbeđeno na najvišem mogućem nivou", rekao je Mektić.

Spekuliše se, a ima i nekih najava, kaže, o mogućim okupljanjima, ali su ti skupovi motivisani finansijskim potraživanjima i dugovanjima.

"Nećemo dozvoliti nikakva kretanja, a ako do toga, ipak, dođe, pratićemo situaciju i sve će biti pod kontrolom", uverava Mektić.

Ovo će biti prva Vučićeva poseta Sarajevu i BiH nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Ovo je Merkel tražila od Trampa za nas?

Sve vesti