Tanjug

Odloženo suđenje Šariću

Autor:

Suđenje Darku Šariću zbog posedovanja lažnih hrvatskih isprava na ime Tomislav Savatović odloženo je danas na neodređeno vreme jer je su njegovi branioci zatražili izuzeće i suda i tužilaštva.

1
A- A A+


Naime Šarićevi advokati su tražili izuzeće postupajućeg sudije i predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu, kao i postupajećeg tužioca u tom predmetu i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Zbog toga je suđenje odloženo, a nastavak će biti zakazan nakon odluka o zahtevima Šarićeve odbrane.

Suđenje Šariću u ovom postupku odvija se u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde on inače boravi jer je u pritvoru od marta 2014. godine.

Šarić je na početku suđenja u februaru negirao da je ikada posedovao falsifikovane hrvatske isprave na ime Tomislav Savatović i nije želeo da odgovora na pitanja tužioca.

Tada je rekao da će na pitanja tužioca o spornim dokumentima odgovarati tek kada bude pribavljena originalna dokumentacija.

Njemu se inače već sudi pred Specijalnim sudom zbog optužbi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje novca u Srbiji.

Suđenje za pranje novca Šariću se nastavlja sutra pred Specijalnim sudom.

On se nakon četvorogodišnjeg skrivanja i bekstva u martu 2014. predao pravosudnim ogranima Srbije, a prethodno je sebi, kako se sumnja, obezbedio lažna hrvatska dokumenta zbog čega mu se sudi u ovom postupku.

Uhapšen Darko Šarić, određen mu pritvor

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i predlaže da ga sud osudi na osam meseci zatvora.

Šarić se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzultu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

 Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović.

Povezano

Sve vesti