Sigurno ste u kesici čipsa naleteli barem na jedan komad koji je malo pozeleneo. Da li je to opasno po zdravlje?
Odmah da vam kažemo, ne morate da brinete. Da bi to naškodilo vašem zdravlju, trebalo bi da pojedete veeeeeliku kolicinu zelenog cipsa!
Zašto je uopšte zelen? Da li je štetan? Evo odgovora.
Krompir raste ispod zemlje, što znaci da je zašticen od suncevog svetla. Medutim, delovi izbijaju iznad površine zemlje, postaju izloženi svetlu i zbog toga dolazi do promene boje.
Eto odakle zelenkasti komadi cipsa, za sve je kriv hlorofil, pigment koji je intenziviran izlaganjem prirodnom svetlu.
Da li ih je bezbedno jesti?
Hlorofil sadrži solanin, isti toksin koji proizvode neke otrovne biljke. Medutim, strucnjaci kažu da je u bezbedno jesti zeleni cips jer krompir sadrži tek malu kolicinu hlorofila. Dakle, postoji potencijalna opasnost da to utice na vaše zdravlje, ali samo ako biste pojeli neverovatno veliku kolicinu zelenog cipsa.