Tanjug

Oslobođen za ratni zločin, nema svedoka

Autor:

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske, Gorana Šinika optužbi da je ubio civila Marijana Višticu 2. septembra 1992. godine u mestu Bok Jankovac.

1
A- A A+

Kako je objavljeno danas na sajtu tog suda, ovom odlukom odbijena je žalba tužioca za ratne zločine i potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda koju je Šiniku 13. oktobra izreklo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

On je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je izrvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo ga je teretilo da je kao pripadnik VP Gradiška 2. septembra 1992. godine u mestu Bok Jankovac u kasnim poslepodnevnim časovima, u neposrednoj blizini mosta na reci Savi u Gradišci, iz autobusa izveo Višticu.

Potom se, kako je to tvrdilo tužilaštvo, zajedno sa njim i još dve osobe u vozilu odvezao i ubio. Telo Vištice je narednih dana nađeno u blizini desne obale reke Save.

U obraloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je u skladu sa principom "sumnja u korist okrivljenog", Šinika oslobodio od optužbe.

I prema oceni Apelacionog suda "nivo postojanja opravdane sumnje nije podignut na nivo izvesnosti u pogledu jedne od odlučnih činjenica" da je Šinik ubio Višticu na način kako mu je to optužbom stavljeno na teret.

"Iz izvedenih dokaza ne proizlazi takav zaključak kao jedini razumno mogući zaključak, odnosno izvedeni dokazi ne isključuju mogućnost drugačijeg razumnog zaključivanja u pogledu ove odlučne činjenice", navodi se u obraloženju odluke.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.