Slovenija: Kole se nameračio na Gorenjsku banku

Autor:

Gorenjska banka u Sloveniji je na meti preuzimanja srpskog biznismena Miodraga Kostića, koji u matičnoj zemlji već upravlja AIK bankom.

4
A- A A+
sinergija 2016, miodrag kostić kole Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Slovenačka banka je na prodaju, trenutno se nudi 56 odsto deonica koje prodaju Sava, Abanka, Telekom Slovenije, DUTB i Triglav osiguranje, piše Siol.net.

Kostić je potrvdio za 24UR da je veoma zainteresovan za ulaz na slovenačko bankarsko tržište, a da već ima dovoljno novca da kupi Gorenjsku banku.

Da je banka u procesu prodaje većinskog dela ali i da se ne zna kada će na kraju dobiti novog vlasnika, rekao je predsednik Uprave Gorenjske banke, Andrej Andoljšek.

Andoljšek je danas predstavio podatke iz prošlogodišnjeg poslovanja. Banka ima bilansnu svotu 1,51 milijardi evra, 6,3 miliona evra čistog dobitka, i 201 milion evra kapitala. Udeo loših kredita je pao na 195 miliona evra, od čak 433 koliko su iznosili 2013. godine.

Gorenjska banka je krajem prošle godine držala 4,1% domaćeg tržišta. Cilj banke je da se uvrsti među najveće domaće ponuđače lizinga za vozila i opremu.

Evropska Centralna Banka odobrila je AIK Banci Miodraga Kostića (kupio je 2014 godine) kupovinu akcija slovenačke Gorenjske banke, a na osnovu te odluke Kostićeva banka može steći do 100 odsto kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci.

Sve vesti