"Gužva" na Kolarcu!

Autor:

U okviru koncerta "Za znalce" čak 109 muzičara sviraće oko 80 minuta čuvenu Malerovu simfoniju!

0
A- A A+
kolarac Foto: MONDO, Petar Stojanović

Čuvena Šesta Malerova simfonija, u tumačenju dirigenta Džona Ekslroda, na repertoaru je Beogradske filharmonije u petak, 17. marta, a na sceni Kolarčeve zadužbine biće 109 filharmoničara koji će izvesti više od 80 minuta muzike u okviru ciklusa "Za znalce".

Malerov simfonijski opus čuven je po "gigantima" dugačkog trajanja i inventivnoj orkestraciji kojom je dočaravao zvuke iz svog okruženja i prirode. Šesta simfonija podrazumeva ogromni orkestarski aparat - uz uvećan broj drvenih i limenih duvača, a "najveća gužva" biće među udaraljkama.

Pored dva para timpana, dva ksilofona, velikog bubnja, činela, doboša, trijangla, glokenšpila, kravljih zvona, kompozicija zahteva i jedan posebno nemuzički instrument, nastao isključivo za ovu partituru. Čuveni Malerov čekić, senzacija u klasičnoj muzici, oglasiće se u finalnom stavu kao zloslutno predosećanje.

Džon Ekslrod, glavni dirigent Simfonijskog orkestra La Verdi iz Milana i umetnički direktor Kraljevskog simfonijskog orkestra iz Sevilje, smatra da je u Malerovoj muzici najvažnije razumeti psihološku i emotivnu ravan.

"Srpska kultura je duboka i intelektualna, mnogo toga ste iskusili kroz istoriju. Muzičari veoma dobro razumeju dubine Malerove muzike i u stanju su da je prenesu publici koja, pored vrsnog muzičkog iskustva, ima priliku da je doživi na veoma ličnom nivou", kaže Ekslrod, nekadašnji Bernštajnov đak, koji sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put.

"Impresioniran sam kvalitetom orkestra kao i posvećenošću svih muzičara. Maestro Mehta je bio potpuno u pravu kada mi je govorio koliko je ova filharmonija fantastična", istakao je on.

"Samo je jedna Šesta, i pored Pastoralne!", reči su kompozitora Albana Berga kojima je izrazio divljenje prema Gustavu Maleru i njegovoj kolosalnoj simfoniji istovremeno je poredeći sa Betovenom koji je svim simfoničarima služio kao uzor.

Poznata i kao "Tragična", autobiografski opisuje životne okolnosti u kojima se kompozitor našao, njegov odnos sa suprugom Almom, kao i nagoveštaj nesrećne sudbine koju će doživeti.

Sve vesti