Dok je Vučić u Sarajevu, Izetbegović priča ovo...

Autor:

"Ako ćemo govoriti o miru i stabilnosti, onda treba (predsednika RS Milorada) Dodika zaustaviti kad krene u nemir i nestabilnost", kaže Izetbegović.

39
A- A A+
aleksandar vučić, vucic, bakir izetbegović, izetbegovic Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović od premijerskog sastanaka država Zapadnog Balkana, koji se danas održava u Sarajevu, očekuje samo dobro, ističe da srpski premijer u aktuelnoj situaciji deluje na dobar način na smirivanju tenzija, ali i da neće odustati od zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, sve dok postoji taj sud.

Izetbegović je, gostujući na sarajevskoj Hayat TV, rekao da je od premijera Vučića, ipak, očekivao više.

Nije dovoljno, smatra, samo govoriti, potrebno je i nešto konkretno uraditi.

NAPETO: Šta je Vučić na večeri pitao Isu Mustafu


"Ako ćemo govoriti o miru i stabilnosti, onda treba (predsednika RS Milorada) Dodika zaustaviti kad krene u nemir i nestabilnost", smatra Izetbegović i dodaje da "Vučić, ipak, u ovakvoj situaciji deluje na dobar način na smirivanje tenzija".

Upitan hoće li Vučiću ponuditi da "razmene cipele" kako bi se bolje razumeli, Izetbegović odgovara:

"Malo prevelik broj nosi za mene, ja mislim, ali znamo se dugo. Bilo je tu želje i s moje i s njegove strane da intenzivnije radimo na pomirenju dva naroda. Mnoge stvari su se otele i meni i njemu", prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Sarajevo pod opsadom: Vučić zvezda skupa

 Ocenio je da su pred državama Zapadnog Balkana "teški izazovi", ali da od premijerskog sastanka u Sarajevu očekuje "samo dobro", jer su, kako kaže, dijalog i bolje razumevanje upravo ono što je regionu potrebno.

HAG odbacio zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije


O nedavno odbačenom zahtevu za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, Izetbegović ponovo priznaje da je znao da će nakon podnošenja tog zahteva uslediti kriza, ali smatra da se od istine može odustati.

Negativno ga je, ističe, iznenadila brzina odgovora koji je stigao iz Međunarodnog suda pravde.

"Nema, kaže, tog patriote, Bošnjaka, koji ne bi pokušavao koliko god može istrajati u borbi za istinu. Zato nije sve izgubljeno, šansa i dalje postoji. Sve dok postoji sud, nanovo se može pokrenuti proces u odnosu na ono što se dešavalo", rekao je Izetbegović uveren da neko novo tročlano Predsedništvo u nekom budućem sazivu može odlučiti drugačije.

Zavisi od presude Mladiću, na primer, rekao je Izetbegović, koji je i predsednik najuticajnije bošnjačke partije SDA BiH.

Sve vesti