"Nema razloga za strah zaposlenih u Merkatoru"

Autor:

Hrvatski Agrokor koji ima finansijske probleme zapošljava u Srbiji oko 11.000 radnika koji se pribojavaju da preduzećima u kojima rade preti stečaj ili će dobiti novog vlasnika, pišu "Večernje novosti". Merkator grupa: Sve u redu

17
A- A A+

merkator idea Foto: Ilustracija MONDO


Dug Agrokora prema dobavljačima procenjuje se na više od dve milijarde evra, a za poreze u Hrvatskoj duguje oko 800 miliona evra.

U Srbiji Agrokor ima osam firmi - Frikom, Dijamant, Ideju, Merkator, Super karticu, Kikindski mlin, MG mivelu i Novu slogu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je za "Novosti" rekao da se prati sve što se dešava sa Agrokorom i da će sledeće nedelje biti sastanak na tu temu.

 On je naveo da je njegovo ministarstvo u kontaku sa dobavljačima Agrkora u Srbiji jer je interes da se obaveze prema njima na vreme ispunjavaju.

Merkator grupa: Redovno sve plaćamo

Predsednik Uprave Merkator grupe Toni Balažić izjavio je da ta kompanija u skladu sa kreditnim ugovorima koji važe sve do 2020. godine sama upravlja svojim novčanim tokovima i da redovno ispunjava sve obaveze

"Merkator redovno plaća sve svoje finansijske obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, a poslednje tri godine čak su i skraćeni rokovi plaćanja dobavljačima", rekao je Balažić novinarima, saopštio je Merkator.

On je istakao da Merkator grupa želi da stvara još bolje rezultate, jer će tako kompanija biti još bolja.

"Merkator sada posluje stabilno, redovno plaća sve svoje obaveze i naravno čini sve da tako ostane i u budućnosti", kazao je Balažić.

Uprava Agrokora juče je saopštila da zajedno sa partnerima analizira sve opcije stabilizacije poslovanja i da ima izrazitu podršku svojih investitora.

Bonitetske agencije Mudi (Moody's) i Standard end Pur (Standard & Poor's) snizile su u januaru i februaru kreditni rejting Agrokora koji je jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

Agrokor u Hrvatskoj direktno zapošljava 35.000 ljudi, u okolnim zemljama još oko 25.000.

Hrvatske vlasti su poručile vlasniku Agrokora Ivici Todoriću da njegovu kompaniju neće spasavati državnim novcem, ali su zabrinute zbog toga kako će se njegove finansijske teškoće odraziti na hrvatsku privredu.

Sve vesti