Samit završen: Vučić zvezda skupa

Autor:

U Sarajevu je danas održan Samit zemalja Zapadnog Balkana, kao priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, koji će ove godine u julu biti održan u Trstu. Han upozorio zemlje regiona: Ne igrajte se vatrom.

20
A- A A+

Na sastanku su prisustvovali premijeri Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, predsedavajući Veća ministara BiH, evropski komesar za politiku susedstva i proširenja i ministar vanjskih poslova Italije.

Han je pozvao lidere zemalja Zapadnog Balkana da ne propuste priliku za ostvarenje snažne međusobne saradnje i da rade na formiranju zajedničkog tržišta kao jednog od osnova budućeg pristupanja Evropskoj uniji.

"Sada je pravo vreme da region preuzme lidersku ulogu, da se prevaziđu problemi koji utiču na unutrašnje situacije u pojedinačnim zemljama i da se više ne gube ovakve prilike za ovako snažnu saradnju", rekao je Han na početku sastanka premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Han je pozvao premijere zemalja regiona da pokažu "liderstvo državnika" i da iskoriste "vetar u leđa" što je u interesu i EU.

"Sada region ima priliku da iskoristi trenutak kada ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo jednostavno zatvoriti vrata zbog loših poruka, ali ne treba da se igramo s vatrom, svi smo toga svesni", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da EU kao celina u potpunosti razume ozbiljnost situacije u regionu i da evropski lideri razumeju koliko je bitno sarađivati sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je u Briselu potvrđena evropska perspektiva tog regiona.

Han je istakao da je za proces pristupanja EU važna ekonomska integracija regiona i stvaranje zajedničkog tržišta.

"Predlažemo zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti. Naša ambicija je da uklonimo prepreke i stvorimo jedinstven ekonomski prostor, a dugoročni cilj je integrisati tržište Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da se treba usmeriti na fizičku povezanost regiona, izgradnju saobraćajnica i železnica, povezivanje ekonomskih tržišta i ostvarenje jednakog stepena razvoja u celom regionu.

Han je ocenio da naredni korak treba da bude češće održavanje događaja kao što je današnji samit, koji je snažan signal za građane regiona, ali i građane EU.

Evropski komesar je čestitao premijerima regiona na političkoj opredeljenosti da se danas okupe u Sarajevu i daju zajedničku izjavu.

Samit u Sarajevu otvorio je predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, ocenivši da EU treba da očuva evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana u ime stabilnosti i prosperiteta regiona.

"
Stabilnost, mir i sigurnost na ovom prostoru su ključni za politički, socijalni i ekonomski razvoj zemalja zapadnog Balkana, zbog čega premijeri naših država imaju odgovornost da zadrže naše zemlje na evropskom putu" , poručio je Zvizdić.

Zvizdić je, na otvaranju sastanka, konstatovao da u ovom trenutku svih šest država regiona imaju veoma stimulativne i optimistične pokazatelje da su uspešno ostvarile sve obaveze sa svoje evropske agende, koja je, kako je rekao, postala zajednički cilj i ključni faktor saradnje.

Konferencija je počela svečanim dolaskom premijera, koje je u Zgradi institucija BiH dočekao domaćin sastanka Zvizdić.

Prvi u Zgradu institucija BiH došao je predsednik Albanije Edi Rama, a iza njega evropski komesar Johanes Han, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Skupu je prisustvovao i ministar inostranih poslova Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana u julu u Trstu, Angelino Alfano.

Premijer Aleksandar Vučić doputovao je juče popodne u Sarajevo, gde je učestvovao na večeri koju je organizovao predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, na kojoj su bili premijer Albanije Edi Rama i šef kosovske vlade Isa Mustafa.

NAPETO: Šta je Vučić na večeri pitao Isu Mustafu

Vučić je danas, odgovarajući na pitanja brojnih bosanskih novinara koji su želeli da čuju njegovo mišljenje o aktuelnoj situaciji u regionu, rekao da je svaki razgovor je blagotvoran i delotvoran,

On je, izlazeći iz sale za pres konferencije, a nakon završetka samita premijera zemalja zapadnog Balkana, poručio:

"Svaki razgovor je blagotvoran i delotvoran. Gde god imamo mir i stabilnost, to je nešto što je pohvalno. Da li će biti bolje, od nas zavisi", rekao je novinarima.

Inače, premijerski sastanak zapadnobalkanske šestorke privukao je veliku pažnju javnosti u celom regionu, a posebna pažnja je poklonjena dolasku u Sarajevo upravo premijera Aleksandra Vučića, koga mnogi mediji ovde predstavljaju kao "regionalnu političku zvezdu".

Vučić je u Sarajevo doputovao iz Berlina, gde je imao susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sve vesti