HRVATI SE BUNE: Potrebna dogradnja "Dejtona"

Autor:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je danas u Neumu da će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradio Dejtonski mirovni sporazum i sprečili spoljni uticaji u BiH i okruženju.

6
A- A A+

"Snažno ćemo diplomatski delovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, obezbeđenja stabilnosti Bosne i Hercegovine i susedstva i sprečavanja spoljnih uticaja, rekla je Grabar-Kitarović na naučnoj konferenciji.

Tako neće moći!

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović istakao je da Hrvati u BiH najsnažnije zagovaraju približavanje Evropskoj uniji i NATO. Ocenio je da su Bošnjaci i Srbi zadovoljni sadašnjim stanjem i činiće sve da uspore taj put za pet do deset godina, kako bi rešili problem Hrvata kojima bi bila namenjena sudbina nestanka. "To neće ići tako", kazao je Čović.

Predsednica Hrvatske je ocenila da je "puzajućim izmenama" Dejtonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika "ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hecegovini".

U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika (umesto da to urade Hrvati) u Predsedništvo države. BiH je izložena novim izazovima, posebno međunarodnog terorizma i preteće migrantske krize. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata, istakla je Grabar Kitarović, preneo je Index.hr.

Ona smatra da međunarodna zajednica pasivno posmatra te pojave.

One uz jačanje separatističkih težnji snažno utiču na ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ne smemo zatvarati oči pred tim činjenicama, istakla je predsednica Hrvatske.

U Neumu je danas počela dvodnevna konferencija koja je podeljena u tri panela - o istoriji, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata, evropskom putu BiH i o ustavnoj i institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata.

DODIK: NIJE MOGUĆ NOVI DEJTON

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije siguran da je moguće održavanje neke nove međunarodne konferencije o promeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komentarišući izjavu predsednice Hrvatske, Dodik je naveo da je najvažniji deo tog sporazuma Ustav BiH i da za njegovu promenu postoji jasna procedura, javlja Srna.

"Mi insistiramo da se iz Ustavnog suda izbace strane sudije i da državljani BiH obavljaju te dužnosti. U Ustavu BiH nigde ne piše da BiH ima pravo na Sud i Tužilaštvo. Treba da se dogovorimo o njihovom obimu i da ih stavimo pod ustavnu kategoriju", rekao je Dodik.

Sve vesti