Srbija vraća ograničenje prodaje oranica strancima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio danas da će do 1. septembra biti usvojene izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu kojima će biti ograničena mogućnost strancima da kupe zemljište. Istekao rok za zahteve za zakup.

13
A- A A+

Nedimović je podsetio da je jedino Srbiji, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, prelazni period od devet godina za liberalizaciju tržišta počeo da teče pre ulaska u EU.

"Ko je pregovarao SSP - nek mu je na čast. Imamo apsurd pošto smo 2008, kada je potpisan SSP, dozvolili prelazni period od devet godina za liberalizaciju tržišta poljoprivredno zemljišta, a druge zemlje koje su ulazile u EU su dobile prelazni period nakon ulaska u EU. Jedino mi pre. Neću da ulazim u to...", rekao je Nedimović.

On je za B92 rekao da se sada vode polemike oko toga i to baš od onih koji podržavaju pojedine koji su učestvovali u tom procesu pregovaranja S SP-a.

Nedimović je naglasio da Srbija priznaje S SP, ali da mora da zaštitimo poljoprivredno zemljište.

"Postoji nekoliko mehanizama. Iskustva Estonije, Litvanije, Rumunije, Slovenije, Poljske i drugih koje su ograničile vremenski period svojim zakonom o poljoprivrednom zemljištu kojim morate da se bavite time, da imate prebivalište na teritoriji Srbije, da budete kao pravno lice registrovani određeni vremenski period da biste mogli da kupite zemljište", naveo je ministar.

On ističe da je reč o kupovini, odnosno raspolaganju zemljištem, pošto mnogi to mešaju za zakupom.

"Do 1. septembra ćemo to rešiti na korist srpskih poljoprivrednika i imati usvojeno zakon", naglasio je Nedimović.

ZAVRŠEN ZAKUP ORANICA - STIGLO 150 ZAHTEVA

Što se samog zakupa tiče, ministar Nedimović je izjavio da je 15. marta istekao rok na javnom pozivu za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina, da je stiglo više od 150 aplikacija i da će ceo postupak dodele zemljišta biti transparentan.

Obavezne investicije

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo javni poziv za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina, za investicije u prerađivačkoj industriji i stočarstvu, koje uključuju i razvoj genetike, a poziv je bio otvoren do 15. marta.

"Svašta se pominje u medijima, ali juče je istakao rok i danas još stižu aplikacije preporučenim pošiljkama. Imamo mnogo aplikacija, više od 150, a kakvi su kvaliteti tih prijava - komisija će o tome da odluči", rekao je Nedimović za B92 odgovarajući na pitanje da li je tačno da su zainteresovani, kako se u medijima može čuti, nemački Tenis, Matijević, Delta...

On je istakao da će sve biti javno iako se ranije pričalo da taj proces neće biti transparentan i da će sve bitu u 'uskim krugovima'.

"Evo gospodo, nema tranasprentnijeg postupka i sve će biti objavljeno i ko je dobio i zbog čega, kako i zašto", naveo je ministar. 

Sve vesti