U Srbiji godišnje 16.000 maloletničkih trudnoća

Autor:

Prevencija je najbolji "lek". U Srbiji godišnje ima skoro 16.000 maloletničkih trudnoća, a naše žene su na drugom mestu u Evropi po umiranju od raka dojke i grlića materice.

7
A- A A+

  U Srbiji, prema nezvaničnim podacima, godišnje ima skoro 16.000 maloletničkih trudnoća, a naše žene su na drugom mestu u Evropi po umiranju od raka dojke i grlića materice, izjavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazujući na važnost preventive, na otvaranju konferencije "Zdrave žene Srbije - preventivna medicina".

Mihajlović je naglasila da je preventiva najvažnija da u sprečavanju te poražavajuće statistike i da se sa devojčicama, ali i dečacima, mora raditi od malih nogu.

"Važna je preventiva ako želimo da vodimo računa o zdravlju devojčica, devojaka i žena. Za mene je posebno porazan podatak da su maloletničke trudnoće u porastu i da 1.600 maloletnih devojaka ostaje u drugom stanju godišnje po zvaničnim podacima", navela je Mihajlović.

Prema nezvaničnim podacima institucija, koje ne mogu da se provere, godišnje ima gotovo 16.000 maloletničkih trudnoća.

"To je ono na čemu moramo da radimo, da se udružimo - zdravstvo, obrazovanje i roditelji, da od malih nogu obrazujemo decu. Tu mislim i na dečake i devojčice jer su te trudnoće 90 odsto neželjene", navela je Mihajlović.

Ona je istakla da sve to utiče i na razvoj celog društva i da zato moramo od malih nogu učimo decu i radimo na prevenciji.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović je izjavio da je prevencija temelj svakog zdravstvenog sistema, a posebno kada je u pitanju zdravlje naših majki, ćerki, žena koje su osnov porodice i našeg društva.

"Vlada Srbije je puno učinila u poslednjih nekoliko godina za zdravstvo, kao i po pitanju prevencije", rekao je Mahmutović.

On je rekao da od pre nekoliko godina imamo aktivnosti na prevenciju raka dojke i grlića materice, kao i da će ih biti još više kroz sistem obrazovanja u narednom periodu.

Mahmutović je upozorio da od raka grlića materice godišnje oboli 1.200 žena, a umre više od 400, dok od raka dojke oboli 4.000 žena, a umre oko 1.600.

"Organizovano smo pozivali žena starosti od 50 do 69 godina i u dva ciklusa smo za poregled dojke pozvali oko 350.000 žena, od čega je 150.000 pregledano", naveo je državni sekretar.

On ističe da prevencija može drastično da smanji te brojke, kao i da Srbija ima izuzetno dobre doktore i klinike.

"Ali, cilj je da oni imaju što manje pacijenata. Pregledi su bezbolni i veoma je važno da se kancer što pre otkrije. Imamo dva pokretna mamografa kojima smo obišli i jako nepristupačne predele", kazao je Mahmutović.

On kaže i da je Srbija po evropskom indeksu kvaliteta zdravstvenog sistema od pre nekoliko meseci na rang listi pretekla osam zemlja članica EU.

Alarmantno: Devojčice abortiraju već sa 12 godina

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

Simptomi raka dojke

Kad je Papa-test "sumnjiv"

Sve vesti