U Srbiji sve češći infarkti zbog vijagre

Autor:

Muškarci se sve češće "igraju glavom" u želji da se dokažu kao ljubavnici.

18
A- A A+

U Srbiji muškarci stariji od 60 godina sve češće stradaju od infarkta tokom seksa, upoziravaju lekari. Zbog želje da se i u poznim godinama partnerkama pokažu kao dobri ljubavnici nesmotreno uzimaju vijagru, čime ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje.

Samo prethodnog vikenda u Klinički centar Srbije primljeno je 35 muškaraca koji su preterali s vijagrom, saznaje "Informer" u toj zdravstvenoj usrtanovi.

Neadekvatno korišćenje ovog leka, koji se uzima pola sata pre odnosa, i to jedna tableta, dovodi do ubrzanog lupanja srca, preznojavanja, dehidracije, slabosti, pada krvnog pritiska, a u najtežim slučajevima i do infarkta, upozoravaju lekari.

Bez recepta

Najpopularniji lek za potenciju može da se kupi bez recepta, u apoteci, za oko 800 dinara. Ipam, mnogi ga, da se ne bi "sramotili" kupuju od švercera po dvostruko višoj ceni.

Kako ističu doktori, mnogi muškarci ne razmišljaju o posledicama i bez trunke razmišljanja stupaju u odnose pomoću pomagala. Tako je u Kliničko-bolnički centar Srbije pre nekoliko dana s teškim srčanim tegobama primljen muškarac od 85 godina koji je "priznao" da je pred seksualni odnos sa ženom uzeo dve tablete vijagre umesto jednu.

"To je samo jedan u nizu slučajeva i sreća da je pacijent na vreme stigao u bolnicu, pa mu je ukazana pomoć. Čovek je u infarktnom stanju dovezen u bolnicu, Pritisak mu je bio veoma nizak i imao je jak bol u grudima. Čim je ušao u ordinaciju, bojažljivo je priznao doktoru da je imao seksualni odnos sa svojom ženom i da se pomagao vijagrom", priča sagovornik "Informera" iz Kliničkog centra Srbije i dodaje da pravilno korišćenje vijagre nije opasno, da je važno ne prekoračivati dozu, ali je bitno i sveukupno zdravstveno stanje.

Da pogrešna upotreba lekova za seksualnu funkcionalnost može biti veoma opasna za list je potvrdio i svetski priznat kardiohirurg i bivši direktor Kliničkog centra Srbije, dr Miljko Ristić.

"Svaki lek može imati neželjena dejstva, a naročito vijagra. Ljudi najviše greše jer ne čitaju uputstvo, nedisciplinovani su i misle da je to bezazleno. Na meti infarkta su naročito oni stariji. Iamo im je cilj da poboljšaju seksualnu funkciju, nisu svesni koliko je to opasno po zdravlje", naglašava dr Ristić.

"Vijagra snižava krvni pritisak i dovodi do loše cirkulacije i rada srca. Kada pritisak padne na 80 ili 90, u tom stanju vrlo je izvesno razvijanje infarkta. Prilikom neumerenog konzumiranja i slabijeg zdravlja može doći i do poremećaja srčanog ritma, bola u grudima, slabosti, dehidracije, čak i nesvestice. Zbog toga je neophodno sve preparate uzimati uz konsultaciju lekara", objašnjava on.

Seksolog i urolog dr Aleksandar Milošević upozorava da neadekvatno korišćenje vijagre može imati katastrofalne posledice po zdravlje muškaraca, a kod onih starijih čak izazvati i smrt.

"Vijagru koriste muškarci koji vape da nadoknade greške iz mladosti ili da se dokažu i u poznim godinama, ne razmišljajući da njihov organizam ne može biti isti sa 20 i sa 60 godina. Nemaju tu snagu i moć izdržljivosti u krevetu, Kad se to pomeša s vijagrom koja je 'hladno oružje' za njihovo zdravlje, nastane jedno haotično stanje koje može odvesti i u smrt", naglašava dr Milošević za "Informer" i napominje da vijagru nipošto ne treba piti dok to ne dozvoli lekar specijalista.

Sve vesti