Pariz: Napadač vikao "Ovde sam da umrem za Alaha"!

Na aerodromu Orli jutros se dogodio incident, kada je muškarac oteo pušku vojniku i pobegao u jednu prodavnicu, nakon čega ga je policija ubila. Reč je o francuskom državljaninu koji je tokom napada uzviknuo da želi da umre za Alaha.

29
A- A A+

Do incidenta na aerodromu došlo je kada je muškarac oteo pušku vojniku i pobegao u jednu prodavnicu nakon čega su ga bezbednosne snage ubile. Tom prilikom niko nije povređen.

Napadnuti vojnik je u sastavu antiterorističke jedinice zadužene za obezbeđivanje osetljivih lokacija, prenose agencije.

Izvor: Youtube

Nakon što se čula pucnjava, aerodrom je zatvoren a putnici koji su se zatekli na terminalima, evakuisani.

Izvor: Youtube

Prvobitno je javljeno da je ubijeni na aerodromu Orli prethodno ranio policajca u Parizu, da je reč o radikalizovanom muslimanu, od ranije poznatom policiji. Francuski ministar unutrašnjih poslova Brino Le Ru potvrdio je ranije da je napadač radikalizovani musliman, koji je od ranije poznat policiji i obaveštajnim službama.

NAPADAČ: OVDE SAM DA UMREM ZA ALAHA

Pariski tužilac Fransoa Molen rekao je da je muškarac koji je jutros napao vojnika na aerodromu "Orli" francuski državljanin po imenu Zijed Ben Belgasem, koji je tokom napada uzviknuo da želi da umre u ime Alaha i da će "šta god da se desi, biti mrtvih".

Molen je naveo da je napadač prislonio pištolj na glavu vojnika, koristeći ga kao štit, i uspeo da mu otme jurišnu pušku iz ruke, očito u nameri da puca na ljude na prometnom pariskom aerodromu, prenosi AP.

"Spustite oružje, ovde sam da umrem za Alaha. U svakom slučaju, ljudi će umreti", rekao je vojnicima muškarac po imenu Zijed Ben Belgasem, kako je Molen naveo na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Molen je rekao i da je Belgasem sa sobom nosio kanister sa benzinom koji je polio po zemlji. Tužilac je, takođe, naveo da je priveden rođak napadača, zajedno sa njegovim bratom i ocem.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je taj ubijeni vozač, rođen 1978, bio kriminalac s devet slučajeva pljački i trgovine drogom.

Oko 3.000 putnika evakuisano je sa aerodroma, a letovi su obustavljeni sa oba terminala, a neki su preusmereni na aerodrom Šarl de Gol, saopštio je avio-operater ADP.

Stručnjaci za eksploziv pregledali su aerodrom i utvrdili da napadač nije bio opasan bombom, rekao je Brende, prenosi Rojters.

Britanski mediji prenose tvrdnje putnika na društvenim mrežama da su čuli pucnjavu i da su oteti taoci. Ta informacija kasnije nije potvrđena.

Aerodrom je ponovo otvoren oko pola dva popodne.

Predsednik Fransoa Oland pohvalio je francuske vojnike i policiju zbog hrabrosti i efikasnosti tokom incidenta na aerodrom Orli, ocenivši da se operacija Sentinel, koja obuhvata 7.000 vojnika koji patroliraju ulicama i osetljivim zonama u Francuskoj, pokazala kao korisna kao pomoć policijskim snagama.

Ovim incidentom nastavlja se terorisanje stanovnika Pariza i Francuske.

U sedištu Međunarodnog montarnog fonda u Parizu pre dva dana eskplodirala je pismo bomba i lakše povredila službenicu koja je otvarala pošiljke. Za to su odgovornost preuzela jedna grčka anarhistička grupa.

U incidentu prošlog meseca muškarac sa noževima napao je vojnike u pariskom Luvru pre nego što je policija pucala na njega i ranila ga.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje uvedeno posle teroristički napada u Parizu 2015. i napada u Nici prošle godine.

Sve vesti