Pre 25 godina iz Beograda: "Mir, brate, mir" VIDEO

Autor:

Pre više od dve decenije, Jugoslavija je bila u vihoru rata. Iz Beograda su rokeri poručivali da je vreme za mir i da je rat veliko sr***. Pogledajte šta kažu rokeri posle 25 godina od čuvenog antiratnog koncerta u Beogradu.

42
A- A A+

Grupa beogradskih muzičara, rokera, gledala je kako zemlja, u kojoj su nekada živeli, puca po šavovima.

Tenkovi, puške, snajperi, ubistva, zločini... Sve se to dešavalo pred njihovim očima, odnosno u neposrednoj blizini i odlučili su da nešto učine, nešto poruče.

Tako je spontano nastala grupa "Rimtutituki" (reč je o beogradskom žargonu, odnosno 'po šatrovački'). To ime je, zapravo, bila njihova poruka rušiteljima.

Bila je to velika rokenrol akcija na ulicama Beograda. Učestvovali su najznačajniji bendovi tog vremena (a i uopšte) - EKV, Partibrejkersi, Električni orgazam.

Milan Mladenović, Zoran Kostić Cane, Srđan Gojković Gile i ostali želeli su da naprave koncert sa porukom: "Mir, brate, mir", ali im je koncert zabranjen.

Nisu odustajali, pa su iznajmili kamion, u njega potrpali instrumente i ozvučenja i krenuli da "krstare" ulicama Beograda i da sviraju antiratnu pesmu "Slušaj 'vamo", a deo stihova je:

"Nećemo da pobedi narodna muzika,
više volim tebe mladu,
nego pušku da mi dadu...
Manje pucaj, više tucaj"Dve i po decenije kasnije, frontmen Partibrejkersa Cane priseća se tih dana:

"Ta vožnja kamionom je bilo najveće ludilo, te desetine hiljada mladih na ulicama. Samo treba reći: 'Ljudi, nemojte da se bojite, nema straha, mi smo besmrtni, svi! Nemojte da kukavičluk priča o nama, kao što je pričao do sada. Ne zaboravite na pokoljenja koja dolaze".

"Viva La Rock!", poruka je Caneta.

Prvi čovek benda Električni orgazam Srđan Gojković Gile kaže ovo:

"Nisam imao nikakvu iluziju da će ta pesma da zaustavi taj zahuktali propagandni mehanizam koji je huškao na rat. Meni je bilo bitno da ja kažem šta mislim o tome i svi ti ljudi, da izrazimo svoj lični stav".

POGLEDAJTE KAKO JE TO IZGLEDALO pre 25 GODINA

Izvor: Exit/YouTube

Sve vesti