Da se (opet) ne obrukamo: Vežbamo za PISA test

Autor:

Srbija se vraća u PISA testiranje pravog znanja učenika, posle pauze 2015. i kiksa 2012. godine. Probno testiranje počinje početkom aprila, a novine su - finansijska pismenost i elektronski test.

0
A- A A+

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da će se probno testiranje raditi u 61 školi, po metodologiji koju će odrediti Savet za PISA testiranje.

Ne ponovila se 2012.

Srbija u PISA testiranju učestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja preskočila je testiranje 2015. godine, jer je zato neko od nadležnih zaboravio da obezbedi novac. Na poslednjem PISA testiranju na kome su učestvovali učenici iz Srbije, 2012. godinu, postignuti su rezultati koji su prilično ispod proseka. Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

"Mi smo prvo formirali tim, koji je sada prerastao u Savet i to je ozbiljno, ekspertsko telo koje ima četiri radne grupe koje se bave raznim oblastima u okviru PISA testiranja", pojasnio je Šarčević.

Sledeće PISA testiranje zakazano je za 2018. godinu, a ministar kaže da predstoji kratak period za pripremu, da se krenulo sa ozbiljnim obukama nastavnika, te da se uz naporan rad može napraviti dobar rezultat koji može biti vidljiv tek 2021. godine.

Testiranje je do sada obuhvatalo tri oblasti - razumevanje pročitanog teksta, matematičku i naučnu pismenost, a u buduće će se raditi i test iz finansijske pismenosti.

Finansijska pismenost - šta su krediti, kartice, kako štedeti, racionalno trošiti novac, do sada nije bilo zastupljena u planovima i programima škola u Srbiji, te je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Narodnom bankom Srbije organizovalo radionice za finansijsku pismenost koje će početi krajem meseca.

"PISA je odličan indikator koji govori o funkcionalnoj pismenosti učenika. Naši đaci su i ranije bili solidni u rešavanju nekih problema, ali su bili loši u oblastima matematike i jezičke pismenosti", pojasnio je ministar i dodao da rezultati testiranja najbolje govore o postignućima i kvalitetu obrazovanja u jednoj zemlji.

Probno testiranje poslužiće da se učenici upoznaju kakvi su testovi, da se vidi u kojim oblastima loše stoje, kako bi se na tome poradilo do zvaničnog testiranja zakazanog za narednu godinu.

U PISA testiranju učestvuju učenici prvog razreda srednje škole, a kandidati za ovogodišnje probno testiranje su učenici rođeni 2001. godine.

Sve vesti