Rusi spasili Todorića, za delove Agrokora

Autor:

Ruska Sberbanka dala je vlasnika Koncerna Agrokor, hrvatskom tajkunu Ivici Todoriću, kredit od 100 miliona evra. Zauzvrat će preuzeti delove kompanije.

9
A- A A+

Imperija Ivice Todorića, najbogatijeg čoveka na Balkanu, ostaće da postoji ali delom okrnjeno. Koliko će ostati a koliko otići Rusima, najvećim poveriocima Todorića, ostaje da se vidi.

Rusi preuzimaju delove kompanije nakon što je Sberbanka odobrila dodatnih 100 miliona evra za plaćanje dobavljačima, a navodno se priprema još jedan kredit od 200 miliona evra, pišu "Večerenje novosti".

Političko pitanje

U Hrvatskoj mnogi procenjuju da će "Agrokor" ubrzo postati političko a ne ekonomsko pitanje, jer će biti potrebno spasavati radna mesta. Problem Agrokora, međutim, nije od juče. Većina je znala da je kompanija u lošem stanju, ali dosadašnje političke garniture nisu ništa preduzimale. Brojke pokazuju da Todorić u ovom času ne može da podmiri ni 50 odsto dospelih kredita i da bi morao da ima maržu od 100 odsto da bi mogao poslovati.

Bankari, navodno, nisu želeli direktno novac da uplate Agrokoru, već ide dobavljačima, što samo pokazuje krajnje nepoverenje ruskih partnera prema Todoriću i sadašnjem rukovodstvu kompanije. Nervoza vlada i kod drugih banaka koje su kreditirale Agrokor, a samo je pitanje trenutka kada će novi menadžment kojeg će odrediti Sberbanka početi vući konce.

Šta će biti sa porodicom Todorić niko u ovom času ne može da predvidi. Iza kulisa javnosti vode se dramatični pregovori o novom vođstvu kompanije, a "Novostima" je potvrđeno u Zagrebu da Todorić svim silama želi da očuva bar deo koji bi mu obezbedio i dalji uticaj. Istovremeno se svi slažu da bi, ako posustane Konzum, kao najveći regionalni trgovinski lanac (sa IDEA, Merkatorom i Rodom u Srbiji) i finansijsko srce koncerna, kraj došao gotovo preko noći.

Iz "Agrokora" su demantovali da su dužni državi za PDV i poreze i tvrde da godišnje plaćaju gotovo pola milijarde evra. "Konstrukcije da smo državi dužni 800 miliona evra na neplaćene poreze nisu tačne i na današnji dan Agrokor nema dospelih obaveza prema hrvatskoj državi", kažu u kompaniji, dok se poreznici ne izjašnjavaju.

Slovenci tvrde da je Todorić založio četvrtinu Merkatora kako bi dobio od Sberbanke dodatne kredite. Nastavljaju se i pregovori sa "Koka-kolom" koja je zainteresovana za kupovinu fabrike vode Jamnica, ali se nikako ne mogu naći oko cene. Dok je Todorić tražio gotovo milijardu evra, Koka-kola nudi daleko manje, a pitanje je šta će sada biti kada su se bitno izmenile i okolnosti.

U HRVATSKOJ vlada uverenje da će se ipak naći model za spasavanje kompanije i da neće doći do masovnog otpuštanja zaposlenih, ni u Hrvatskoj ni u zemljama gde Agrokor ima firme.

Tagovi:
Sve vesti