Novi Sad: Sutra protest zbog krečenja murala

Autor:

Pokret Podrži RTV pozvao je građane Novog Sada da u nedelju 19. marta u podne dođu na građansko protestno okupljanje ispred zgrade na kojoj je pre dva dana prekrečen mural svetski poznatog umetnika Giljerma Albi Remeda.

1
A- A A+

Nakon što su građani negodovali na društvenim mrežama protiv nenajvljenog krečenja murala, Podrži RTV je pozvao da se okupljanjem "Kome su smetali mural i kural" zatraže odgovor i od gradskih vlasti koje, kako je saopšeno, za sada nisu reagovale, a izostalo je i objašnjenje za razlog skidanja murala.

U pozivu na okupljanje koje je podržalo i udruženje "New point of Culture", navodi se da će zajedno sa građanima zatražiti odgovore na pitanja po čijem nalogu je prekrečen mural zašto ulična umetnost predstavlja problem i "kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021. ako gazi po umetnosti".

Sramota: Uništili mural Branka Ćopića

"Ova pitanja postavljamo sutra glasno, i lokalnim vođama pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural", piše u pozivu.

Građani Novog Sada na društvenim mrežama pokrenuli su proteklih dana lanac reakcija i negodovanja zbog krečenja Remedovog murala "Jedina istina", koji je krasio jednu zgradu u centru tog grada.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača kada je Novi Sad dobio jedan od svojih prvih takvih umetničkih dela, a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, pa i Beograd.

Organizatori FUS-a su ocenili da bi jedino razumno objašnjenje za krečenje tog umetničkog dela mogla biti potreba za rekonstrukcijom zgrade.

Novi Sad: Mural posvećen ubijenom ruskom pilotu

Oglasio se i sam umetnik Remed koji je kazao da mu je žao zbog krečenja, ali i da ga je oduševila reakcija publike koja pokazuje da im se delo dopadalo.

Građansko okupljanje najavljeno je za podne na platou između Dunavske ulice i Trga Republike u Novom Sadu.

Sve vesti