Preminuo Čak Beri

Autor:

Rok legenda Čak Beri preminuo je u 91. godini. Hitovi poput "Johnny B. Goode" i "Maybellene" obeležili su ne samo njegovu karijeru, već i istoriju rokenrola.

15
A- A A+

Čak Beri, legendarni rok gitarista i pevač, poznat po pesmama o automobilima i ženama, bio je jedan od pionira rokenrol muzike, prenosi "Njujork tajms".

Policija američke savezne države Misuri je potvrdila njegovu smrt.

Hitna pomoć je na poziv došla u kuću Čaka Berija koji nije davao znake života. Nakon pokušaja reanimacije konstatovana je smrt ovog 90-godišnjaka, navodi se u saopštenju na Facebook strani policije.

Berijeva porodica je zamolila za privatnost u trenucima žalosti.

Karijera Čaka Berija trajala je sedam decenija. Godine 1984. dobio je nagradu Gremi za životno delo i jedan je od prvih članova Rokenrol kuće slavnih (1986).

Proslavio se pesmama kao što su "Maybellene" (1955), "Roll Over Beethoven" (1956), "Rock and Roll Music" (1957), "School Day" (1957), "Johnny B. Goode" (1958).

Čarls Edvard Anderson, poznatiji kao Čak Beri, bio je tekstopisac koji je razumeo šta su tinejdžeri želeli, pre nego što su oni to sami znali. Razvio je i uveo ritam i bluz u glavne elemente rokenrola, prenosi "Gardijan".

Imao je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Izvor: YouTube

Rođen je 18. oktobra 1926. godine, u porodici srednje klase u Sent Luisu. Gitaru je prvi put uzeo u ruke u srednjoj školi, a prvi njegov hit bila je pesma "Maybellene". Kao tinejdžer uhapšen je zbog pokušaja krađe, zbog čega je tri godine proveo u popravnom domu. Posle toga se zaposlio u fabrici "Dženeral motorsa".

Muzici se u potpunosti vratio tokom pedesetih, kada je sa bubnjarom Ebijem Hardingom i klavijaturistom Džonijem Džonsonom osnovao trio. Sa njima se "probijao" kroz noćne klubove, a u isto vreme radio kao frizer.

Jedna od ključnih godina u njegovoj karijeri bila je 1955, kada je upoznao bluz muzičara Madija Votersa i producenta Leonarda Česa.

Tokom pedesetih je snimio neke od svojih najvećih hitova.

Godine 1959. uhapšen je u Sent Luisu pod optužbom da je 14-godišnju devojčicu, zarad prostitucije, prevozio preko državnih granica. Osuđen je dve godine kasnije, nakon što je prva presuda poništena zbog rasnih uvreda sudije, i proveo 20 meseci u zatvoru. Njegovi prijatelji su govorili da ga je to iskustvo veoma promenilo.

Juna 1979. nastupio je u Beloj kući, na zahtev tadašnjeg predsednika SAD Džimija Kartera.

Izvor: YouTube

Sve vesti