Na pomolu NOVI RAT, a onda je SVE MOGUĆE

Autor:

Jedan Sirijac poginuo je danas u području Kuneitre na Golanskoj visiji, kada je izraelski borbeni avion otvorio vatru na automobil koji je vozio, prenose izraelski mediji izveštaje Sirijskog centra za ljudska prava.

27
A- A A+


Sirijske novinske agencije bliske vladi navele su da je žrtva Jaser a-Said bio član pro Asadove milicije. Radio stanica povezana s vladom je izvestila da je sirijska armija uspela da otera izraelski avion koji je ušao u sirijski vazdušni prostor.

Dogodilo se to nakon incidenta u noći između četvrtka i petka, kada su izraelski borbeni avioni ciljali nekoliko meta u Siriji i sirijska vazdušna odbrana uzvratila ispaljivanjem protiv avionskih raketa.

To je najozbiljniji incident između dve susedne zemlje od izbijanja građanskog rata u Siriji pre šest godina.

Taj izraelski udar i sirijska osveta uticali su da se povećaju tenzije između Sirije i Izraela koje su i dalje tehnički u ratnom stanju.

Izraelski mediji danas prenose da je Sirija pretila da aktivira više vazdušnih odbrambenih sistema protiv izraelskih vazduhoplovnih snaga nakon što je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman zapretio da će u slučaju još jednog sirijskog napada Izrael uništiti čitavu mrežu vazdušne odbrane Sirije.

Libanski Hezbolah pridružio se kasnije danas pretnjama, objavivši fotografije sirijske odbrambene opreme, uključujući rakete S-200 koje su u petak ispaljene na izraelske avione.

Nakon tog incidenta sirijska armija je tvrdila da je jedan izraelski avion oborila, a drugi pogodila od ukupno četiri koji su napali ciljeve pored Palmire.

Izrael je porekao obaranje aviona i naveo da su letelice već bile u na teritoriji koju ta zemlja kontroliše, kada su sirijske rakete ispaljene.

Izraelski mediji su preneli da je jedan projektil presrela izraelska raketa "erou".

"Naš glavni problem je transfer unapređenog oružja iz Sirije u Liban. Zato svaki put kada identifikujemo pokušaj da se prokrijumčari oružje koje bi izmenilo pravila igre, delujemo da ga ometemo. Neće biti kompromisa o tom pitanju", upozorio je danas Liberman, dodavši da ako "IDF ( Izraelska odbrambena armija) izabere da deluje onda postoji stvaran razlog za to".

On je aludirao na navodni transfer oružja gerilcima libanskog Hezbolaha koji se u Siriji bore na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izrael nastoji da se drži po strani od sukoba koji besni u Siriji, ali odgvora na svako prelivanje vatre na strateškom Golanu i povremeno izvodi vazdušne udare na konvoje oružja navodno namenjene libanskom Hezbolahu protiv koga je izraelska vojska više od mesec dana ratovala u leto 2006. godine.

Sve vesti