Katastrofa: HIV pozitivna deca bez terapije

Autor:

U Africi je bez terapije oko 400.000 HIV pozitivne dece mlađe od 15 godina.

0
A- A A+

Oko 400.000 dece mlađe od 15 godina nosioci su HIV virusa u zapadnoj i centralnoj Africi, ali ne primaju antiretrovirusnu (ARV) terapiju zbog izostanka testiranja i stigme koja prati tu bolest, objavio je UNICEF, upozoravajući da bi desetine hiljada mogla umreti narednih godina.

Bez testiranja i ARV-a, polovina rođenih s virusom HIV, uzročnikom bolesti AIDS, umreće pre nego što napune dve godine, a tri četvrtine njih pre petog rođendana, saopštili su stručnjaci.

Zbog ograničena testiranja možda se neće ostvariti globalna kampanja organizacije UNAIDS, da se do 2020. osigura primanje lekova svim nosiocima HIV virusa.

UNAIDS navodi da je u 2015. prvi put u istoriji epidemije HIV-a zapadna i centralna Afrika imala najveći broj novih zaraza među đecom - njih 66.000 ili 45 odsto od ukupno 150.000 zabeleženih u svetu.

Samo polovina žena u tom području prošla je program prevencije prenosa virusa sa majke na dete zbog čega su deca izložena većem riziku zaraze HIV-om tokom trudnoće, rođenja i dojenja.

Oko 36,7 miliona ljudi u svetu nosioci su virusa HIV koji se prenosi krvlju, semenom tečnošću i majčinim mlekom, a polovina od tog broja ima pristup lečenju, a mnogi i ne znaju da su nosioci virusa.

Istinita priča: Moj život sa HIV-om

Šta je HIV, a šta sida, i slična pitanja

Tagovi:
Sve vesti