Pismo od kog se srce cepa - Aleksi za rođendan

Autor:

Aleksa Janković iz Niša je pre šest godina počinio samoubistvo posle višemesečnog maltretiranja vršnjaka. Danas bi napunio 20 godina. Njegova majka tim povodom objavila je pismo.

15
A- A A+Dečak koji je digao javnost u Srbiji na noge i zbog kog je konačno s mrtve tačke pomerena borba protiv vršnjačkog nasilja toliko je zlostavljan od strane vršnjaka da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci, tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili, čak i pred nastavnicima, koji nisu reagovali.

Trojica maloletnika zbog ovog nasilja osuđena su na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica po ukor suda.

Nakon više od pet godina pravne borbe roditeljima je početkom decembra 2016. pravosnažno dosuđena naknada od dva miliona dinara koju plaća Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" koju je Aleksa pohađao.

Zbog istog slučaja 2012., škola kao i tadašnja direktorka, osuđeni su u prekršajanom postupku i kažnjeni maksimalnim novčanim kaznama.

Nakon ove tragedije izrađen je nacrt zakona za sprečavanje vršnjčkog nasilja poznatiji kao "Aleksin zakon", koji međutim još nije usvojen u Skupštini i pored brojnih apela širom Srbije.

Dragana Janković na rođendan sina objavljuje pismo pod naslovom "Rezerviši kartu u jednom pravcu" u kojoj joj se obraća Aleksa lično. Prenosimo ga u celosti:

Škola mora da plati roditeljima dva miliona!

Maksimalna kazna direktorki škole zbog Alekse

Kamere u sve škole, da ne bude nasilja

Sve vesti