Odvojite deset minuta za ovo, VAŽNO JE

Autor:

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a mi vas podsećamo da je vreme za samopregled. Evo kako to da uradite.

0
A- A A+

  Samopregled nije zamena za specijalistički pregled, ultrazvuk dojki ili mamografiju, ali bi svakako trebalo da postane deo vaše mesečne rutine, jer je to odličan način za rano otkrivanje eventualnih promena na grudina.

Važno je da upoznate strukturu svojih dojki i da samopregled obavljate preventivno, jednom mesečno, u istoj fazi ciklusa, a najbolje neposredno nakon menstruacije, kad se grudi opuste.

Evo šta treba da znate:

Tkivo grudi nije homogeno

Dojke su izgrađene od mlečnih žlezda, niza mlečnih kanala, masnog tkiva, vezivnog tkiva i ligamenata. Upravo je zbog toga važno da samopregled radite redovno i uvek u istoj fazi cikusa, da biste mogli da uočite eventualne promene.

Kada treba da pregledate grudi

Najbolji trenutak za samopregled je neposredno posle menstruacije, odnosno, kad osetite da vam grudi više nisu napete zbog hormonskih promena oko menstruacije. Ako grudi pregledate u isti vreme u toku ciklusa, vremenom ćete uočiti koji je "raspored" tkiva za vas karakterističan, što je važno jer ćete tako moći da primetite eventualne promene.

Pregled uz pomoć ogledala

Samopregled treba da započnete pred ogledalom. Pažljivo pregledajte obe dojke, izgled kože, bradavica, ali i pokretljivost dojki kad podignete ruke. Kad pregledate desnu dojku, desnu ruku podignite iznad glave. Levu ruku položite iznad bradavice i pomerajte dojku u raznim smerovima, da biste proverili da li se na koži pojavljuje bilo kakva promena, izbočina i slično. Isto ponovite i sa levom dojkom, uz podugnutu levu ruku.

Palpacija

Drugi deo samopregleda je prepipavanje dojki. Ovo bi trebalo da radite i u sedećem i u ležećem položaju, jer se može desiti da postoji promena koja može da se napipa ako sedite, ali ne i ako ležite, i obrnuto.

Osnovno pravilo kod samopregleda je da desnom rukom prepipavate levu dojku, a levom rukom desnu. Najbolje je da spojite jagodice dva ili tri prsta, da biste povećali površinu kojom opipavate dojku i izbegli opasnost da vam sitne kvržice eventualno "promaknu" kroz prste.

Da biste poboljšali osetljivost, pre samopregleda nanesite manju količinu mleka za telo.

Evo kako tačno treba da izgleda samopregled:

Izvor: YouTube

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli nešto manje od 4.000 žena, a registruje se oko 1.700 smrtnih ishoda od te bolesti, izjavila je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Ona je povodom obeležavanja Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke, 20. marta, rekla za RTS da uprkos toj poražavajućoj statistici u prethodnih 15 godina imamo blagi pad broj žena koje obolevaju i umiru od raka dojke.

"To su pozitivini podaci i treba sistemski da radimo na organizovanom skriningu i pozivanju žena na preglede", naglasila je Jovanović.

Ona je rekla da je veoma važna skrining mamografija i da bi žene koje imaju između 50 i 69 godina trebalo jednom u dve godine da obave taj pregled.

"Kada prođu dve godine one će ponovo biti pozvane. Veoma je važno i da mlađe žene svoje preventivne preglede posećujući lekare opšte medicine i specijalistu ginekologije obave kroz ultrazvučne preglede ili palpacijom, što će učniti sam lekar. To treba da se uradi najmanje jednom godišnje", navela je Jovanović.

Samo zdrava žena je srećna žena: Pregledajte grudi

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

Prepoznajte simptome na vreme

Sve vesti