Genijalac bez dlake na jeziku! (VIDEO)

Autor:

Kako drugačije opisati Spajka Lija, legendarnog reditelja Holivuda, poznatog po izjavama koliko i filmovima?

Šelton Džekson Spajk Li je američki reditelj, producent i glumac koji je jednom u šali rekao da bi neko trebalo da upuca Čarltona Hestona zbog stava da bi svaki Amerikanac trebalo da nosi oružje. Osim što je režirao pregršt filmova među kojima su "Do the Right", "Malcolm X" ,"Inside Man"... Li je igrao u deset svojih filmova.

Njegova ostvarenja istražuju odnose među rasama, ulozi medija u današnjem životu, govore o kriminalu, siromaštvu, političkim pitanjima... Dva puta je nominovan za Oskara, osvojio je dve Emi nagrade, Pibodi nagradu, počasnog Baftu, počasnog Cezara...

Ljut na Tarantina

Danas Spajk Li slavi 60. rođendan, a mi ćemo mu čestitati klipovima i najboljim, tačnije najkontroverznijim izjavama.

Njegov prvi film je "She's Gotta Have It". Budžet je bio 175.000 dolara, snimanje je trajalo dve nedelje i šta se desilo?

Film je te, 1986. godine zaradio SEDAM MILIONA DOLARA.

Izvor: YouTube

Tri godine kasnije snima film "Do the Right Thing" koji je nominovan za Oskara za najbolji scenario. Svi su mislili da je film zaslužio Oskara, ali je nagrada za najbolji scenario otišla filmu  "Driving Miss Daisy".

Li je godinama kasnije izjavio da ga je uspeh tog filma (zasnovanog na stereotipima) više zaboleo nego da njegov film nije ni zaradio nominaciju.

Izvor: YouTube

"Jevreji vladaju Holivudom"

Osim što je "bocnuo" Oskarom nagrađeni film, reditelja, glumce... Spajk Li je uspeo i ovom rečenicom da razljuti ceo Holivud.

Nedugo nakon što je snimio film "Mo' Better Blues", Li je optužen za antisemitizam zbog likova Džoša i Moa Fletbuša, "Šajloka". Li je odbacio ove tvrdnje rekavši da je napisao scenario u kojem se likovi bore protiv eksploatacije. Rekao je da producenti Vaserman, Šajnberg i Polok, jevrejski direktori Univerzal studija ne bi dozvolili takav sadržaj u svom filmu, ali i dodao da je činjenica da "Jevreji vladaju Holivudom".

1992. godine Spajk Li je vladao - snimio je film "Malkom X" u kojem glavnu ulogu igra Denzel Vašington.

Izvor: YouTube

Uspeh i kontroverze

Spajk li je 1999. godine izjavio da bi neko trebalo da upuca glumca Čarltona Hestona zbog njegovih stavova o nošenju oružja. Li je ovo izjavio na festivalu u Kanu, ali je ubrzo po objavljivanju ove izjave u američkim medijima rekao i "da se šalio". Izjavio je da je reagovao na izveštaje medija koji su pokušali da pronađu vezu između pucnjava u školama i holivudskih filmova. "Problem su pištolji", rekao je Li, mada su ga republikanci nazvali "osobom koja ne može da doprinese rešavanju problema, već samo donese još nasilja i još mržnje".

Nedugo nakon razornog uragana Katrina, Li je u intervjuu CNN-u izjavio da vlada svojim sporim akcijama oko obnavljanja zapravo pokušava da iseli crnce iz Nju Orleansa.

2008. godine na festivalu u Kanu kritikovao je glumca i reditelja Klinta Istvuda što u filmu "Flags of our fathers" nije prikazao nijednog crnog marinca. Izjavio je da su dva vojnika poginula u bici kod Ivo Džime, ("još jedan film u kojem nema crnaca") kao i da je Amerika tada "bila bela" - "nijedan vojnik koji je podigao zastavu nije bio afroamerikanac".

Klint Istvud mu je poručio da "umukne".

Li je snimio dilm "Miracle ar St Anna" o diviziji sačinjenoj od Afroamerikanaca koji su se borili u Italiji u Drugom svetskom ratu.

Izvor: YouTube

Li i Istvud su se kasnije pomirili uz pomoć Stivena Spilberga, a Li je Istvudu čak poklonio primerak scenarija ovog filma.

Napravio haos na Twitteru!

U martu 2012. godine, član građanske patrole Džordž Zimerman je ubio mladog Trejvona Martina. Izbili su neredi, a pomogao ih je, donekle i sam reditelj - na Twitteru je šerovao adresu ubice Džordža Zimermana.

Ubrzo su se neredi preselili ispred "njegove kuće" - koja zapravo nije bila njegova. Rulja je stanovnicima na toj adresi pretila smrću, nakon čega je Spajk Li preko advokata (i bankovne knjižice) morao da ispravi ovu Twitter grešku.

Jedan od omiljenih američkih reditelja otkriva da "nije genije", već neko ko vredno radi: "Dovedete klinca u NBA, on ima odličnu sezonu i vi kažete - 'on je sledeći Majkl Džordan'. To je s*anje. Koliko puta ste videli da neko napravi uspeh JEDNIM filmom, JEDNOM knjihom, JEDNOM pesmom. Da biste bili genije morate da radite, radite, radite...".

U jednom intervjuu je otkrio svojih deset pravila za uspeh. Evo pravila:

"Voli ono što radiš"

"Ne budi lenj"

"Usavršavaj se"

"Izrazi se"

"Kada nema puta za tebe - napravi ga"

"Veruj u sebe"

"Napadaj, napadaj, napadaj, napadaj"

"Sledi svoju strast"

"Piši"

"Brani svoj rad"

Sve vesti