Ovo treba da znate o holesterolu (VIDEO)

Autor:

Holesterol nam je neophodan da bi naše telo moglo da funkcioniše, ali može biti i opasan. Evo šta treba da znate o holesterolu.

6
A- A A+

Holesterol je masna, "voštana" supstanca, koju naše telo prirodno stvara, uglavnom u jetri. Zvuči gadno, ali, ljudski organizam ne bi mogao da fumkcioniše bez njega.

Neophodan je za stvaranje hormona poput estrogena i testosterona, a ključan je "sastojak" i kortizola, koji je od presudne važnosti za kontrolisanje različitih vrsta upalnih procesa u organizmu.

Bez holesterola, ne bi nam ni sunčeva svetlost pomogla da stvorimo neophodni vitamin D.

Osim toga, holesterol učestvuje i u stvaranju žučne kiseline bez koje ne bismo mogli da svarimo masti.

Nalazi se u svakoj ćeliji našeg tela, učestvujući u izgradnji zdravih membrana ćelija našeg mozga, mišića i naših nervnih ćelija.

A najbolje od svega je što naše telo stvara sav taj preko potrebni holesterol samo od sebe!

Izvor: YouTube

Ali, holesterol može biti i "loš momak". U organizam ga unosimo i konzumiranjem mesa i mlečnih proizvoda, kao i još nekih namirnica, piše WebMD.

Kad jedemo hranu bogatu visokozasićenim masnim kiselinama i trans-mastima, kao što je prerađena ili "brza" hrana na primer, naša jetra počinje da proizvodi više holesterola nego što nam je potrebno.

Taj višak holesterola je opasan jer izaziva stvaranje plaka koji se taloži na zidovima arterija, što otežava srcu "posao" jer se arterije sužavaju i protok krvi postaje otežan.

Osim toga, ovaj plak može dovesti do stvaranja ugrušaka koji mogu da izazovu srčani ili moždani udar.

Kao što vidite, jako je važno da nivo holesterola održavate u preporučenim, zdravim granicama.

Vodite računa o ishrani i krećite se dovoljno, to je najbolje što možete da uradite za svoje srce!

Koja je razlika između dobrog i lošeg holesterola

Sve vesti