Priština oteže: Hoće li Srbi birati predsednika?

Autor:

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da Priština još nije donela odluku u pogledu održavanja izbora za predsednika Srbije.

0
A- A A+

Kosovo Srbija Foto: MN Press

Ministar u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, ističe da bi negativan stav kosovskih privremenih vlasti bio veoma loša poruka.

Iako institucije tzv Repuiblike Kosovo još nisu zauzele stav o održavanju srpskih predsedničkih izbora na Kosovu, OEBS je potvrdio spremnost da tehnički pomogne njihovo sprovođenje.

Republička izborna komisija je na jednoj od prethodnih sednica donela odluku da se na izborima za predsednika Srbije, raspisanim za 2. april, glasa na 90 biračkih mesta na teritoriji Kosova i Metohije.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas da bi sve drugo osim održavanja predsedničkih izbora na Kosovu 2. aprila bilo loša poruka.

On takođe podseća da su na Kosovu do sada srpski izbori uvek bili održavani.

"Smatram da izbori treba da budu omogućeni na način na koji je to bilo i ranije slučaj i da se omogući da svi oni koji žele da glasaju to učine", rekao je Jevtić Tanjugu.

Jevtić kaže da je razgovarao sa zvaničnicima OEBS-a, koji su mu preneli da su spremni da u punom kapacitetu tehnički podrže održavanje izbora na Kosovu.

"Sa tehničke strane OEBS je spreman, sa druge strane ovde se radi o političkoj odluci, a ne bezbednosnoj", rekao je Jevtić.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Jan Bratu izjavio je nedavno da će uskoro biti poznato da li će građani koji na Kosovu imaju srpsko državljanstvo moći da glasaju za predsednika Republike Srbije na izborima koji su zakazani za 2. april.

OEBS je do sada tri puta - 2012, 2014. i 2016. godine - tehnički pomagao organizaciju srpskih izbora na Kosovu, a odluka da li će glasanje za predsednika Srbije biti omogućeno i narednog meseca trebalo bi da bude poznata vrlo brzo.

Govoreći o mogućnosti održavanja predsedničkih izbora na Kosovu predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da odluka o tome još uvek nije doneta, kao i da će se poštovati volja Srba da glasaju, ali i zakoni Kosova.


"Mi ćemo se odgovorno ponašati u tom pogledu. Razumemo volju građana za dvojno državljanstvo. U isto vreme ćemo poštovati Ustav i naše zakone. Poštujemo i volju građana Kosova srpske nacionalnosti, ali ćemo doneti odluke u pravo vreme i u skladu sa okolnostima", rekao je Tači u emisiji "Slobodno srpski".

Sve vesti