Nova muka za Tursku: Moskva obučava Kurde

Rusija će obučavati kurdske snage u Siriji u skladu s postignutim dogovorom dve strane, rekao je za Frans pres (AFP) portparol glavne kurdske naoružane grupe u toj zemlji.

2
A- A A+

"Postoji dogovor između naših trupa i ruskih trupa u Siriji (...) po kome ćemo mi dobiti obuku u modernim borbenim taktikama", rekao je Redur Šelil, portparol Zaštitnih jedinica kurdskog naroda (YPG).

On je rekao da je to prvi dogovor ovog tipa između kurdskih sirijskih snaga i Rusije, saveznika vlasti Bašara al Asada, koji se bori protiv pobunjenika i ekstremista.

Obuka će početi uskoro u kampu u Afrinu, u severnoj provinciiji Alep, rekao je Šelil. On je dodao da su ruske snage već prisutne u Afrinu, jednom od tri poluatunomna kurdska kantona u Siriji.

Šelil je rekao da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u okviru borbe protiv terorizma.

U borbi protiv terorističke organizacije Islamska država, Kurde podržavaju SAD a njihov NATO saveznik Turska se tome žestoko protivi jer svoje Kurde doživljava kao terorističku pretnju.

Ova objava o ruskoj pomoći Kurdima data je u vreme kada se Rusija približava Turskoj, koja podržava pobunjenike u Siriji i istorijski je neprijateljski nastrojena prema Kurdima, koji žele da se ujedine na teritoriji na tromeđi Sirije, Iraka i Turske.

Ankara smatra grupu YPG (Jedinice narodne zaštite, popularne pešmerge) među svojim najvećim neprijateljima i svrstava je u terorističku organizaciju kao i Radničku partiju kurdistana (PKK) koja deluje u Turskoj.

Sve vesti