• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Beogradu Mudis dao bolji kreditni rejting

Izvor MONDO/Fonet

Gradu Beogradu je poboljšan kreditni rejting - svetska agencjia Mudis je dala nov ocenu Ba3.

Prelazak sa B1 na Ba3 je stepenica više, i to je kreditni rejting isti kao i kod Republike, što je za Beograd kao lokalnu samoupravu velika pohvala, istakao je gradonačelnik Siniša Mali.

On je naglasio da je ova odluka rezultat vraćanja dugova koje je grad nasledio i bolje situacije kako u gradu tako i u javnim preduzećima, saopštio je Beoinfo.

Prema njegovim rečima, za građane je to veoma važno jer bez većeg kreditnog rejtinga nema ni ulaganja u novu opremu u javnim preduzećima niti u vrtiće, bolnice, škole.

Stepen kreditnog rejtinga nakome se nalate i Republika Srbija i Grad Beograd još spada u tzv "junk" (tj. smeće), namenjen za neinvesticione hartije od vrednosti. Na ovom nivou hartije se smatraju kao špekulativne i sa značajnim kreditnim rizikom, tako da u njih ne investiraju veliki profesionalni ulagači poput banaka, osiguravajućih kuća ili penzijskih i investicionih fondova.

Da bi zaslužila poverenje profesionalnih investitora sa svetskih tržišta, Srbija i Beograd mora da dobiju bar rejting "Baa3", što je tri stepenice iznad današnjeg, i dvanaest do samog vrha (po Mudijevoj skali). Tada bi njene hartije kojima se zadužuje u svetu, ušle u grupu obveznica sa umerenim rizikom i solidnom mogućnošću za plaćanjem kratkoročnih obaveza. A to sve znači i manje kamate koje se investitorima plaćaju na njihov novac.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image