Kako se spremaju mladenčići

Autor:

Ako danas slavite Mladence, evo kako da spremite takozvane mladenčiće za goste.

0
A- A A+
testo 610.jpg Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na ovaj dan, mladi bračni par dočekuje goste u svom domu, a domaćice gostima pokazuju svoje umeće i spretnost, služeći ih mladenčićima.

Naime, žene na Mladence tradicionalno ustaju rano da umese četrdeset kolačića, mladenčića, koji simbolizuju dug, sladak i srećan život.

Neke moderne domaćice više ne prave mladenčiće, već neke kolače "novijeg datuma", ali ako želite da obeležite ovaj praznik na tradicionalan način, evo recepta za mladenčiće.

Potrebno:

- pola litra kisele vode

- kockica kvasca

- 200 mililitara ulja

- 100 grama šećera

- limun

- med

- mleveni orasi

- brašno

- pola kašičice soli

- dve kašičice šećera

Priprema:

Kvasac rastopite u malo mlake, ali nikako vruće vode. U kiselu vodu dodajte ulje, šećer, so, sok od limuna i izrendajte koru, a zatim sve to pomešajte sa kvascem. Dodajte brašna, trebaće vam otprilike oko 700 grama i ostavite testo da nadođe.

Razvijte koru debljine oko centimetar čašom ili modlom i krugove ređajte na papir za pečenje. Zatim ih premažite uljem, pokrijte i ostavite da stoje oko pola sata.

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusovih i ostavite da se peku oko 15 minuta. Kada ih izvadite iz rerne, umočite četkicu u vodu i premažite ih, da bi bili mekši.

Mladenčići se tradicionalno premazuju medom i posipaju mlevenim orasima.

Srećni Mladenci!

Sve vesti