mondo.rs

Salo na stomaku - ozbiljna pretnja po zdravlje

Autor:

Više sala na stomaku i kukovima znači i veći rizik obolevanja od raka, pokazalo je novo istraživanje.

0
A- A A+

Dame mogu da odrede taj odnos tako što će izmeriti obim struka i kukova i te brojeve podeliti (obim struka sa obimom kukova).

Na svakih 0,1 više u odnos između struka i kuka, rizik obolevanja od raka se povećava za 21 odsto.

Žene koje imaju veći odnos u obimu kuka i struka suočavaju se sa povećanim rizikom obolevanja od raka grlića materice i endometrijuma.

Istraživanje koje je sprovela Svetska organizacija za istraživanje raka, pokazalo je da postoji jaka veza između obolevanja od raka i viška sala u predelu stomaka i kukova.

Žene čiji je odnos između ovih obima 0,7 koji se zatim povećao na 0,8 već su izložene 21 odsto većem riziku obolevanja od raka.

Kod žena je, kažu stručnjaci, odnos veći od 0,85 znak gojaznosti, a kod muškaraca je to 0,90.

"Rezultati pokazuju da je veoma važno da žene održavaju zdravu telesnu težinu, kako bi smanjile rizik obolevanja od raka", kaže profesor Konstantinos Tilidis sa "Imerijal" koledža u Londonu.

Dr Panađota Mitrou iz Svetske organizacije za istraživanje raka kaže da višak sala na stomaku i kukovima povećava rizik od raznih bolesti, kao na primer dijabetesa, ali i kancera.

"Važno je da ljudi shvate koje opasnosti nosi višak masti u telu, naročito na tom delu tela. Pored pušenja, višak kilograma je najveći faktor rizika za obolevanje od raka", kaže dr Mitrou.

Dakle, da biste smanjili rizik obolevanja od raka, morate da skinete taj "šlauf", a evo kako da to najzdravije i najbrže uradite:

Kako najbrže da skinete kilograme

Još saveta u vezi sa mršavljenjem pročitajte na MONDO FITNES

Povezano

Sve vesti