SVI PROTIV NATO: U Srbiji "za" Alijansu samo 11%

Autor:

Članstvo Srbije u NATO podržava 11 odsto ispitanika, protiv članstva je 84 odsto, a pet odsto je neodlučnih, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove.

25
A- A A+

Među onima koji su protiv najviše je muškaraca i građana mlađih od 60 godina.

Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta sprovela Ninamedia na reprezentativnom uzorku od 1.204 ispitanika u periodu od 10. do 17. marta.

Kada su u pitanju razlozi bombardovanja Srbije, prema nešto manje od 40 odsto građana, glavni razlog je politika Slobodana Miloševića, 17,6 odsto tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 odsto navodi političke interese, dok oko sedam odsto ne zna da navede koji bi to bio razlog.

nato,anketa Foto: Ilustracija MONDO

Ostali odgovori pominju se sa frekvencijom manjom od pet odsto i tiču se strateškog položaja Kosova, negativnog stava prema Srbiji i njenom razvoju, kao i vojnih i ekonomskih interesa SAD, demonstracije moći i etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu.

Izvinjenje NATO zbog bombardovanja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri odsto je neodlučno, 64 odsto ne prihvata izvinjenje i broj ovih ispitanika opada sa porastom godina starosti.

Prema mišljenju 40 odsto građana, ulazak Srbije u NATO predstavlja uslov za priključenje EU i ovaj stav zastupljeniji je kod muškaraca, građana mlađih od 45 godina, sa završenom srednjom školom kao i stanovnika Istočne i Južne Srbije.

Sedamnaest odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok 43 odsto misli da Srbija ne mora da postane članica NATO ukoliko želi u EU.

Foto: Ilustracija MONDO

Petina građana vidi korist od članstva u NATO, svaki deseti građanin ne zna da odgovori na ovo pitanje, 70 odsto ne vidi korist od članstva u NATO, pre svega muškarci, građani starosti od 45 do 59 godina, kao i ispitanici sa najviše završenom srednjom školom.

Kada je u pitanju političar koji najviše podržava bliske odnose sa NATO, 23 odsto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 odsto Vuka Jeremića, nešto manje od 30 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok su ostali političari pomenuti u manje od dva odsto slučajeva.

Sve vesti