mondo.rs

Da li ste za ili protiv pomeranja vremena?

Autor:

Stavovi u vezi sa prelaskom na letnje ili zimsko računanje vremena su različiti. Čak su i neki lekari rekli da to uopšte nije dobro za ljudski organizam. Šta vi mislite o tome?

70
A- A A+

Od nedelje 26. marta, od dva sata posle ponoći, počelo je letnje računanje vremena. Svoje časovnike pomerili smo za sat unapred.

Prema Zakonu o računanju vremena, letnje računanje vremena u Srbiji završava se poslednje nedelje u oktobru.

I tako svake godine...

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Međutim, sve češće se mogu čuti negativni komentari u vezi sa tim.

Istraživanje "Galup" instituta pokazala je da je čak 67 odsto Austrijanaca, na primer, protiv vraćanja kazaljki unazad, ili unapred. Samo 29 odsto smatra promenu vremena dva puta godišnje dobrom.

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Hajnc Beker ukazuje da promena vremena samo u EU donosi troškove u visini od 300 milijardi evra.

Takođe, on kaže da dva puta godišnje pomerati kazaljku na satu šteti zdravlju građana.

"Mnogim ljudima je potrebno nedelju dana da savladavaju promenu vremena. Uz to godinama imamo povećanje saobraćajnih udesa, kao i komplikacije prlikom operacija", objasnio je Beker.

I Gerhrad Kleš sa Instituta za Neurologiju Medicinskog fakulteta u Beču upozorava da će posebno deca i mladi, zbog prelaska na letnje vreme, pretrpeti "mini džet leg".

Kampanja protiv računanja zimskog i letnjeg vremena stigla je pre nekoliko godina do Evropskog parlamenta, zajedno sa izveštajem eksperata kojim se naglašavaju negativne posledice po zdravlje ljudi.

Taj izveštaj pokazuje da pomeranje kazaljki odnosi više hiljada ljudskih života zbog nedostatka sna, poremećaja bioritma, saobraćajnih udesa, srčanih udara, depresija, samoubistava.

Takođe, istraživanja pokazuju da prvog ponedeljka posle prelaska na letnje računanje vremena broj saobraćajnih nezgoda poraste oko sedam odsto, a da se tokom prva tri dana u sedmici posle prelaska na letnje računanje vremena broj srčanih napada povećava oko pet odsto, što se objašnjava povećanim stresom zbog gubitka jednog sata sna.

Šta vi mislite o svemu tome?


Povezano

Sve vesti