mondo.rs

Super lek koji je za "dž"? Postoji!

Autor:

Nervozni ste, neraspoloženi, pod stresom? Ne idite u apoteku, rešenje je na drugom mestu.

4
A- A A+

  Kada ste se poslednji put smejali grohotom, od srca, da vas stomak zaboli?

Ako to sebi niste priuštili u skorije vreme, nemojte se čuditi zašto se ne osećate najbolje ovih dana. Naučnici su dokazali da je smeh lekovit!

Iskreno smejanje podstiče lučenje hormona koji čuvaju zdravlje, otkrili su naučnici sameričkog Univerziteta Liom, nakon dve godine istraživanja. Oni kažu da smejanje, takođe, snižava nivo štetnih hormona stresa.

Nivoi dve vrste hormona - beta endorfina (odgovornih za ublažavanje depresije) i ljudskog hormona rasta (HGH koji pomaže imunitetu), znatno su porasli dok su ispitanici gledali smešne video snimke. Takvih promena nije bilo u grupi ispitanika koja nije gledala ove video snimke.

Iskoristite 1. april...

... nasmejte nekoga, ali i sebe, do suza! Ako se pitate zašto se to radi baš na današnji dan, znajte da tačan odgovor ne postoji. Veruje se da koreni dosežu do starog Rima, gde se dobro zabavljalo. Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu "Danom svih glupaka". Jedna od prvih zabeleženih prvoaprilskih šala je iz 1713. godine, kada je Džonatan Svift, autor "Guliverovih putovanja", objavio da će se 1. aprila jedan od pogubljenih kriminalaca vratiti iz mrtvih kako bi se napio piva u lokalnom pabu.

Studija je pokazala da smeh smanjuje nivo triju stresnih hormona, tako da su se nivoi kortizola, adrenalina i katabolita dopamina znatno smanjili.

Hronično izlučivanje stresnih hormona može da oslabi imuni sistem i izazove razvoj mnogih bolesti.

Dakle, smeh jača naš imunološki sistem, ali i smanjuje bol i okrepljuje duh i telo. I ne košta ništa!

Grohotan smeh može se uporediti i sa vežbanjem blagog intenziteta. Dnevna doza smeha dobra je i za liniju: 15 minuta smejanja sagori čitavih 50 kalorija.

Evo još nekoliko razloga za dnevnu dozu kikotanja: Istraživači Univerziteta države Merilend proučavali su efekte smejanja na krvne sudove. Ispitanicima su prikazivane komedije ili drame, a zatim im je meren protok krvi.

Krvni sudovi osoba koje su gledale komedije lako su se širili i skupljali, a protok krvi bio je normalan. Ali, krvni sudovi ispitanika iz grupe koja je gledala drame bili su "stegnuti", a protok krvi bio je ograničen.


Uticaj smeha na zdravlje prvi put je istraženo šezdesetih godina prošlog veka. Danas je poznato da ništa brže na organizam ne deluje kao dobra doza smeha.

Smeh poput nevidljivog pomoćnika smanjuje osećaj brige, straha i teskobe, podstiče pozitivan način razmišljanja i daje nadu.

Dok se smejemo oslobađamo se od stresa, a naši mišići ostaju opušteni i do 45 minuta nakon što smo prestali da se smejemo.

Doza smeha dnevno ubrzava rad srca, podstiče cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak.

I na kraju, smeh utiče na to da svet i život posmatramo iz bolje perspektive, sa više optimizma.

Pogledajte ovaj video i nasmejte se do suza:

Izvor: YouTube

 Pročitajte i ovo:

Kako se judi širom sveta kucaju "smejanje" u porukama

Povezano

Sve vesti