Dragana Todorović,mondo.rs

Ponedeljak koji ne postoji u kalendaru

Svanuo je ponedeljak, dan kada ste rešili da promenite svoj život. Međutim...

Ukoliko planirate da dijetu počnete od ponedeljka, ceo život ćete biti na dijeti!

"Evo, samo još ova večera, samo još ovo parče torte, samo još...", tome nema kraja.

"Dragi moji, još mnogo divnih trpeza vas čeka u životu, neodoljivih torti i kolača, i dobro je da je tako. Hrana nije samo gorivo koje unosimo da bismo mogli da preživimo, hrana je i uživanje, ona spaja ljude, ulepšava svakodnevnicu, nemojte da je se odričete bez obzira na to koliko viška kilograma imate", piše doktorka Ivana Đorđević u svojoj knjizi "Biću najbolja verzija sebe" i dodaje:

"Ako zaista želite da smršate, počnite na tome da radite odmah! Još dok čitate ovu knjigu - sklonite to što, možda, grickate sada, dobro osmislite svoj sledeći obrok, a ako vas čeka neka gozba nemojte da je otkažete, samo pažljivo birajte šta i u kojim količinama ćete od ponuđenog staviti na tanjir."

Doktorka Đorđević, koja već 16 godina živi i radi kao nutricionista u Grčkoj, kaže da joj se mnogi pacijenti žale na to da ne umeju da se izbore sa okolinom koja nema razmevanja za njihov napor da smršaju.

Šta im ona savetuje?

"Primetila sam da gojazne osobe često imaju isti problem - da ne smeju da odbiju ono što im je mama spremila za ručak, ili da im je teško da drugima kažu da su na dijeti, jer ih neće razumeti. Ja im savetujem da uoči obroka 'jedi, greota da se baci', ručaju samo salatu, nemasni sir, bareno jaje na primer. Jer, zaista je šteta da se baci sva ta ukusna hrana, naročito ako je spremljena samo zbog vas. Ali, budite mudri, ne upadajte u zamke, stavite u tanjir ono i onoliko koliko znate da neće drastično narušiti vaš nov, zdrav, izabalansiran način ishrane. Ne morate nikome da kažete da ste na dijeti. To je vaša intimna odluka, čiji rezultati će uskoro sve iznenaditi."

Doktorka, takođe, nudi i malo drugačije rešenje...

"Umesto da dušebrižnicima objašanjavate da ste na dijeti i da zbgo toga ne možete da pojedete to čime vas nude, recite im da imate neke stomačne probleme ceo dan i da vam se ništa ne jede. 'Muka mi je, danas, ne mogu da jedem', slobodno recite onima koji navaljuju da vas nahrane."

Ukoliko niste okruženi "brojačima zalogaja" koji ne mogu da razumeju i podrže vašu nameru da smršate, nemojte ni sami sebi da pokrivate oči, a otvarate usta.

"Samo parče torte, samo kriška pite"... u tim trenucima iskušenja pomislite šta je vrednije: nekoliko minuta uživanja u slatkom zalogaju, ili sav dosadašnji trud koji ste uložili u to da izgubite kilažu? Ono što savetujem mojim pacijntima je: uzmite ponekad i taj neodoljivi zalogaj, ne mučite se gledajući ga, ali posle toga pojedite nešto lagano, niskokalorično, najbolje povrće. I nemojte da vas grize savest", savetuje doktorka Đorđević, i još jednom nas podseća: 

"Ne počinjite dijetu od ponedeljka. Počnite odmah! Zdravlje ne gleda u kalendar, nemojte ni vi."

 Pročitajte i ovo:

Kako se pravilno meriti

Povezano

Sve vesti