Da li znate da je čokoladni mus toliko popularan slatkiš da ima i svoj "praznik. Dan čokoladnog musa se obeležava 3. aprila! Zato, probajte sledeći recept...
Potrebno:
200 grama cokolade za kuvanje
50 grama putera
50 grama šecera
5 kesica vanilin šecera
6 svežih jaja
prstohvat soli
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca i cvrsto umutite belanca, šecer, vanilin šecer i so.
Na pari otopite cokoladu i puter. Vodite racuna da se sastojci otapaju na laganoj temperaturi, kako ne bi izgoreli.
Ako ste u mogucnosti, napunite veliku šerpu vodom i stavite na jaku vatru, a zatim na tu šerpu stavite manji sud u kome ce se nalaziti sastojci za željenu smesu. Tako ce voda u velikoj šerpi tokom kuvanja grejati posudu iznad i topiti cokoladu i puter, bez opasnosti da dode do zagorevanja.
Kada dobijete kompaktnu smesu cokolade i putera, u istu posudu dodajte žumanca i brzo mešajte sve dok se ne sjedini masa.
U pripremljenu masu postepeno dodajte umucena belanca uz lagano mešanje da bi masa postala vazdušasta, poput pene.
Pripremljeni mus možete sipati u cinije za serviranje i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
S obzirom na to da se za pripremu koriste sveža jaja, ne dozvolite da vam slatkiš stoji duže od dva dana. Mada, nema razloga za brigu o roku trajanja, jer je ovaj slatkiš retko kad "živeo" duže od nekoliko sati! Toliko je ukusan da ga svi ljubitelji cokolade smažu cim "izade" iz frižidera.
Probajte i recepte iz: