• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želite da učestvujete na Mikser festivalu?

Izvor mondo.rs

Otvoren je konkurs za umetničke radove koji će biti predstavljeni u okviru festivala krajem maja!

Mikser festival i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu pozivaju autore da ucestvuju na konkursu za umetnicke radove koji ce biti predstavljeni u okviru predstojeceg Mikser festivala, od 25. do 28. maja 2017, u silosima Žitomlina.

Mikser festival 2017 ponovo u silosima na Dorcolu

Projekat "Black Box" nastao je 2015. godine u saradnji Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kao platforma za podršku razvoja mladih autora iz oblasti likovnih umetnosti i prezentacije njihovog stvaralaštva u najširoj javnosti. Uz aktuelnu temu, svake godine predstavlja se 100 autora odabranih na konkursu od strane strucnog žirija.

Cilj projekta je ukazivanje na problematiku koja opterec´uje mlade stvaraoce u savremenom društvenom kontekstu, njihovo osnaživanje da se javno izraze i svojim vizijama doprinesu rešenju društvenih problema, te unapredenju života u zajednici.

Projekat istice i znacaj umetnickih instalacija u alternativnim gradskim prostorima, njihovu dostupnost širokoj publici, kao i povezanosti umetnicke prakse sa ostalim sferama života - naukom, tehnologijama, ekonomijom i društvom.

Black Box 2017 sondira vizije bliske buducnosti mlade generacije umetnika, pod simptomaticnim naslovom "Pad u buducnost". Stasavajuci na razvalinama institucionalne kulture koja je, bez svežih ideja, planova i vizije, zaronila u potpunu hibernaciju, citava jedna generacija našla se u bezizlaznom prostoru bez perspektiva, opasana zidovima nemogucnosti i ogranicenjima za stvaralacki rad. "Crna kutija" je sinonim za skucenost, ali i šansa za akumuliranje energije neophodne za rušenje zidova. Šta nas ceka iza zidova, potpuna je nepoznanica. Da li sasvim izvesna provalija kojoj se prepuštamo slobodnim padom ili sutrašnjica dovoljno neizvesna da ostavlja šansu otvorenim scenarijima u cijim raspletima moramo uzeti daleko ambiciozniju ulogu od pukog posmatraca? Iza zida je svakako buducnost, kakva, saznacemo na Mikser Festivalu. Black Box Konkurs poziva umetnike da anticipiraju stanje društva i dogadaje koji slede, definišuci svoju poziciju u takvoj buducnosti. Dihotomija koju nosi ovogodišnji slogan: "Pad u buducnost" odražava glavne ciljeve konkursa - otvaranje pitanja o odnosu mladih prema okolnostima na koje naizgled ne mogu da uticu, te provociranje proaktivnog stava koji je u stanju da pokrene promene.

Umetnici su pozvani da odgovore na temu konkursa kroz mikro-umetnicke intervencije na veoma ogranicenom zadatom prostoru crne kocke, i na osnovu anatomije licnih, intimnih vizija doprinesu da se otvori šira tema o mogucim alternativnim scenarijima za kolektivni boljitak. Ne postoji ogranicenje u odabiru umetnicke tehnike, ali je poželjno da dostavljena rešenja budu premijerni koncepti.

U žiriju su Marko Ladušic, redovni profesor na FPU, docent Prodekan Akademija primenjenih umjetnosti (Rijeka) Melinda Kostelac i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Dejan Miljkovic.

Kolektivna postavka sastoji se od 100 crnih kutija od cvrstog materijala, velicine 60x60x60cm, koje su predmet individualnih intervencija umetnika i zajedno cine makro-instalaciju u industrijskom kompleksu Žitomlin, dostupnu masovnoj publici Mikser festivala. U zavisnosti od prirode rada, kutije ce biti postavljene na pokretne nosace, fiksirane na zidove ili razapete u prostoru. U dogovoru sa umetnicima, radovi ce biti rasporedeni na definisanim pozicijama na otvorenom i u industrijskom prostoru silosa. Radovi mogu biti realizovani unutar kutije, ili tretirati kocku kao objekat sadržan u radu, ukljucujuci i performance koji crnu kutiju ili više njih tretiraju kao elemente scene, sa koncepcijski razlicito osmišljenim pristupima njihovom sadržaju (otvaranjem jedne stranice kutije, sagledavanjem kroz otvor, putem video i audio zapisa, itd.)

Konkurs je otvoren do 30. aprila 2017. godine, rezultati konkursa bice objavljeni na web stranici www.mikser.rs. U periodu od proglašenja rezultata do pocetka Mikser festivala izabrani autori ce ucestvovati na razvojnim radionicama u saradnji sa mentorima projekta "Black Box". Trajanje izložbe u okviru Mikser festivala: 25. - 28. maj, 2017. godine

Konkurs je otvoren za sve umetnike, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi blackbox.mikser.rs koji ce biti aktivan do 30. aprila 2017. godine u ponoc, uz dostavljanje opisa projekta, tehnickih karakteristika i vizuelnih/audio materijala, crteža, skica, itd. koje ilustruju rad. Prijavom na konkurs kandidati potvrduju da su autori svih priloženih radova i/ili skica i da MIKSER ima pravo objavljivanja priloženih radova i/ili skica na svim komunikacionim kanalima.

Radovi odabrani na konkursu bice izloženi u okviru kolektivne izložbe "Black Box: Pad u buducnost" na Mikser festivalu 2017. godine, u period od 25. do 28. maja. Pored ucešca u centralnoj umetnickoj izložbi Mikser Festivala 2017, nagradeni autori imace priliku i da svoj stvaralacki opus predstave javnosti i kolegama, tokom razgovora u okviru Edu zone Mikser festivala.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE