Ko je najbolji Džoker? (ANKETA, VIDEO)

Autor:

U čast Hita Ledžera, podsetite se nekih od najboljih Džokera, ali i detalja iz njegovog života

23
A- A A+

Hit Ledžer je preminuo u januaru 2008. od predoziranja, kada je imao 28. godina, a nedugo posle smrti je posthumno dobio Oskara za ulogu Džokera u filmu "Mračni vitez".

Ali, danas ga se posebno sećamo jer je na ovaj dan, 4. aprila, glumac iz Australije rođen.

Počeo je da glumi u amaterskom pozorištu sa 10 godina, a šest godina kasnije se preselio u Sidnej, ubrzo počevši da se pojavljuje u TV filmovima i spotovima.

Nakon nekoliko nezavisnih filmova i glavne uloge u ne baš uspešnoj seriji Fox televizije "Urlik", Ledžer se preselio u Los Anđeles, gde je prvu ulogu imao u tinejdžerskoj komediji "10 stvari kod tebe koje mrzim", adaptaciji Šekspirove komedije "Ukroćena goropad".

Zatim su počele su da pristižu ponude za druge tinejdžerske sapunice, ali ih je Ledžer odbio, birajući da ostane bez posla umesto da potpisuje projekte koji mu se nisu sviđali. Svetsku slavu je stekao ulogom gej kauboja u filmu Anga Lija "Planina Broukbek", za koju je bio nominovan za Oskara.

Međutim, najveći uticaj imao je ulogom u filmu o Betmenu "Mračni vitez" gde je toliko maestralno odigrao lik Džokera da mnogi misle kako niko u budućnosti to neće moći da nadmaši, dok drugi sugerišu da ga je ta uloga i odvela u smrt.

Heroj je dobar samo onoliko koliko i zlikovac protiv kojeg se bori, a Betmen i Džoker duo upravo jedan drugog čine većim.

Pored Ledžera, Džokera su igrali i brojni drugi glumci, a na vama je da nam u anketi na kraju teksta kažete koja je vaša omiljena interpretacija ovog psihopate!

Hit Ledžer, "Mračni vitez" (2008)

"Lik kojeg je pokojni glumac stvorio nema mlake momente, već potpuni divljački identitet. Buđava šminka, krvavo crvene usne i žuti osmeh dostojan psa iz pakla krase Ledžerovog Džokera", napisao je ranije kritičar časopisa "Roling stoun" Piter Travers i savršeno opisao ono šta je Hit doneo na ekrane. Manijaka, teoriristu, organizatora žurki... Film je izašao šest meseci nakon Ledžerove smrti, a ono što njegov performans čini izuzetnim je maestralno prikazano ludilo i psihička oštećenost ovog lika. 

Zvezda filma Kristijan Bejl (Betmen) izjavio je da je rad sa Ledžerom bio nagrada za sebe.

"Bio je potpuno zarazna ličnost, jedinstvenog karaktera. Bio je dobar čovek, i drago mi je što sam bio blagosloven da provedem neko vreme sa njim", rekao je on časopisu "Parade".

Izvor: YouTube

Džek Nikolson, "Betmen" (1989)

Nije neuobičajeno da zlikovac "ukrade" šou, ali Nikolson nije samo ukrao Bartonovog "Betmena" - on ga je ukrao, igrao na njemu, pojeo ga za doručak i izašao iz svega toga na jedini način na koji Džoker može: smejući se! Film bi opušteno mogao da se zove i "Džoker", a ne "Betmen"...

Izvor: YouTube

Cezar Romero, "Betmen" (1966)

Romero je postavio standarde za svakog narednog Džokera, što je i očekivano pošto je do uloge došao prvi i to pre više od 50 godina. Glumac je imao skoro 60 godina kada je tumačio ovu ulogu, ali je dao svoj pečat Džokeru - iskolačene oči, "pizzazz" i kotrljajuće "R" koje je kao latino holivudski glumac imao.

Izvor: YouTube

Mark Hamil, "Betmen, animirana serija" (1992)

Početkom devedesetih je ovo zvučalo kao suluda ideja - hajde da poštenom (i blago plačljivom) Luku Skajvokeru damo ulogu jednog od najvećih zlikovaca u istoriji zlikovaca. Ali, Hamil je razbio sve predrasude i došao u dodir sa svojom "mračnom stranom", a smeh koji je on dao Džokeru opisali su kao "stotine nijansi ludila". Zbog toga ne čudi što je upravo on zadužen za glas Džokera od tada - u animiranim serijama i video igricama.

Izvor: YouTube

Džered Leto, "Odred otpisanih" (2016)

Iako mnogi nisu bili oduševljeni izvedbom ovog glumca, on je ipak doneo nove čari Džokeru i vratio neke stare. Džered je prvi hip hop Džoker koji ima usta puna srebrnih zuba i "modernu" gangstersku grimasu. Takođe je jedan od najhladnokrvnijih Džokera i prvi koji ima devojku! Možda je "Odred otpisanih" samo bio pogrešna film za njegovo predstavljanje i možemo da se nadamo da će doći do samostalnog filma gde će se pravo "ludilo" pustiti na videlo.

Izvor: YouTube

.

Povezano

Sve vesti