• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej srpskog remek-dela!

Izvor MONDO/Tanjug

Pre sto godina, "Koncert broj 2" Petra Stojanovića izveden je u Pragu, a Beogradska filharmonija izvešće ga čitav vek kasnije na Kolarcu.

 Beogradska filharmonija koncert za avanturiste Petar Stojanović Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon sto godina od premijere Drugog violinskog koncerta Petra Stojanovica, Beogradska filharmonija ce izvesti to delo 7. aprila u Kolarcevoj zadužbini pod upravom Eidija Ouea.

Glavna uloga poverena je Mirjani Neškovic, zameniku koncertmajstora Beogradske filharmonije koja ce nastupiti kao solista pred svojim orkestrom.

Jedan od najznacajnih autora prve polovine 20. veka, kompozitor i violinista Petar Stojanovic poznat je po svojim violinskim koncertima.
Koncert br. 2 izveden je 1916. godine u Pragu i danas se smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem, medutim, zbog nepostojanja orkestarskog materijala, nestao je sa koncertnih podijuma više od 50 godina.

U želji da se delo nesumnjive vrednosti ponovo nade na repertoaru, Beogradska filharmonija je ovu kompoziciju uvrstila u jedan od svojih programa, i to u okviru ciklusa "Za avanturiste".

Notni materijal je bio u jako lošem stanju, delovi materijala su se nalazili u bibliotekama Beogradske filharmonije i Fakulteta muzicke umetnosti, dok je partitura nedostajala.

Zahvaljujuci Mirjani Živkovic, kompozitoru i profesoru FMU u penziji, delo je 2016. godine rekonstruisano i pripremljeno za izvodenje.
Kao što je Petar Stojanovic bio clan Beogradske filharmonije, delo ce izvesti Mirjana Neškovic, zamenik koncertmajstora ovog orkestra.

"Mislim da je najveca privilegija, kao i izazov svirati pred svojim kolegama. Ocekivanja su nešto što može da vas pokopa ili da vam da vetar u leda. U mom slucaju to je ogromna inspiracija", rekla je Neškovic.

"Koncert je napisan u duhu romantizma, ima toliko mogucnosti za licni pecat tako da sam uživala pripremajuci ga. Radujem se svakoj sekundi koju cu provesti ispred orkestra", dodala je ona.

Filharmonijsku "avanturu", cetvrtu u nizu ovog ciklusa, predvodi popularni i ekscentricni Eidi Oue. Stojanovicevo delo zauzima središnje mesto na programu izmedu Vagnerove uvertire "Tanhojzer" i velicanstvenih "Slika sa izložbe" Musorgskog.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE