• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14. Noć muzeja: Velike i male revolucije umetnosti

Izvor mondo.rs

S obzirom na to da se bliži nova Noć muzeja, pročitajte koji je plan i program!

Noc muzeja, cetrnaesta po redu, održace se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada ce posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noc.

Od 17 casova pa sve do jedan iza ponoci iste veceri, pored Srbije, šetace posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noci muzeja, cije je sedište u Parizu.

Povezane vesti

Srbija ce sa 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove dati nemerljiv doprinos Noci muzeja sa bogatim programima u Novom Sadu, Nišu, Cacku, Senjskom Rudniku, Backoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu...

Tradicionalno, Beograd ce u Noci muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj, na 65 lokacija, odcega cak 12 premijera. Posetioci ce imati priliku da izaberu svoju maršrutu izmedu Viasat History neispricanih prica, moderne umetnosti i savremene kulture, grada sa stilom i vizijom a na veliko zadovoljstvo Noci muzeja, zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja. Zbog toga ce svi oni koji se 20. maja nadu u Beogradu, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najveceg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je cak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju.

Najzanimljivije iz 13. Noci muzeja! (FOTO, VIDEO)

Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana "Majstor i Margarita", Mihaila Bulgakova, u Noci muzeja bice ekskluzivno predstavljena izložba o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Pricu ce upotpuniti radovi mnogostruko nagradivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, u kojoj ona ilustruje roman. Samo u Noci muzeja, posetioci ce moci da pogledaju izložbu posvecenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim ucenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu 20. veka.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, bice predstavljena izložba "Taština malih razlika" inspirisana ciklusom slika "Život razvratnika" Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka. Šest monumentalnih tapiserija istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentricnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, politickih protesta i traceva o životima poznatih licnosti. Upravo u Noci muzeja, bice pokrenuta inicijativa za nastanak novog Muzeja medicine u Pasterovom zavodu i to od strane Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehnickih nauka u Novom Sadu. Svi zainteresovani imace priliku da se upoznaju sa Dalijevom tehnikom zvanom "buletizam" i oprobaju se u okviru jedne od radionica, dok ce u Francuskom institutu sve biti u znaku svetlosti.

Podsetite se prethodne Noci muzeja u Beogradu:

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, u Noci muzeja, posetioce ce docekati izložba posvecena ženama u rudnicima, nekad i sada. Kroz eksponate i originalne fotografije bice prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispracaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene koje su stub njihovih porodica i njihov licni cvrst oslonac, do onih najhrabrijih koje su i same rudarke.

U Domu kulture u Cacku, bice predstavljena izložba kostima posvecena velikim licnostima revolucija. Autor je poznati kostimograf Boris Cakširan a postavka ce predstaviti rekonstrukcije odece i uniformi iz filmova i serija koje su predstavljale istinite istorijske licnosti gradene na cinjenicama i fikciji koja potice od istorijske grade u vremenu politickih previranja, revolucija i prevrata. Posetioci ce moci tako da se sretnu sa likovima kao što su Franc Ferdinand i Sofija Cotek, Draga Mašin, Dositej Obradovic, grof Vrangel ili princ Rastko Nemanjic.

U Narodnom muzeju u Velikom Gradištu, kljucna rec 20. maja bice – strip. Od strip izložbe nastale od istinitih prica, do samog crtanja stripova i portreta, do izložbe starih šibica koje su decenijama bile kultni sakupljacki predmet u Srbiji i Jugoslaviji, posetioce Noci muzeja ocekuje nezaboravna pustolovina u ovom gradu!

Biblioteka "Vlada Aksentijevic" u Obrenovcu, u ovoj Noci muzeja predstavice se postavkom razlicitih prevoznih sredstava kojima su se Obrenovcani služili: od decjih kolica, trotineta, decjih bicikala do onih za odrasle, rolšula, fijakera, ceza, špeditera, razlicitih mopeda, motora s manjom ili respektabilnom kubikažom, do automobila. Posebno mesto ce zauzimati maštovita vozila, poput kolica sa kuglagerima, rucno pravljene slicuge, i prica o tradicionalnim trkama u Obrenovcu.

Noc muzeja: Zemlja cuda u Diskoteci!

Muzej grada u Backoj Palanci u Noci muzeja kroz vece poezije, decji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku decjih instrumenata i koncert KUD Abraševic obeležice ovu posebnu noc. Narodna biblioteka obeležice 50. godina od smrti Veljka Petrovica, ali ce odati i pocast Palancanima u Velikom ratu.

Programski savet 14. Noci muzeja cine: arhitekta i akademik Branislav Mitrovic, reditelj Nebojša Bradic, istoricarka dr Radina Vucetic, vajar prof. Mrdan Bajic i graficki dizajner Borut Vild.

Noc muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, medu kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noc muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE