Kada se desi prevremena ejakulacija...

Autor:

... ne paničite, to je prvi savet. Pročitajte i ostale savete stručnjaka, kako se taj problem leči, kada se treba obratiti za pomoć i kome.

48
A- A A+

  Ivica ima 45 godina. Prvi put se javlja u ambulantu za seksualne smetnje. Stidi se što je morao da dođe, ali više ne zna kako sam sebi da pomogne. Već godinu dana ima problema, kako on kaže, sa potencijom.

Kad se detaljnije s njim porazgovara, saznaje se da ima problema s erekcijom, kao i prebrzom ejakulacijom. Uz dodatna potpitanja lekar otkriva da Ivica već oko godinu i po ima erekciju slabije tvrdoće i teže je postiže, a vrlo često se dogodi da je izgubi - počne seksualni odnos i onda tokom seksa erekcija nestane i on ne može da nastavi odnos.

Osim toga, u poslednjih pola godine primetio je da prebrzo ejakulira - par sekundi od penetracije, a potom izgubi erekciju. Nabavio je neke tablete preko interneta za koje se u reklami tvrdilo da deluju kod potencije i kod ejakulacije. Kad ih je uzimao, imao je nešto bolju erekciju, premda nije bio sasvim zadovoljan, ali mu nije bilo ništa bolje sa erekcijom, pa je prestao da ih uzima.

Šta je prevremena ejakulacija

To je stanje u kojem muškarac ejakulira vrlo brzo nakon penetracije (ponekad i pre nje), kada ne može da odložu ejakulaciju. Većina muškaraca sa ovim problemom ejakulira za samo minut od penetracije, objansio je za sajt "Živim", primarijus doktor Goran Arbanas.

On kaže da prevremena ejakulacija može biti primarna -postoji od početka seksualne aktivnosti, oduvek, ili je sekundarna - počne se pojavljivati nakon perioda normalnog seksualnog funkcionisanja.

Većina muškaraca koji imaju prevremenu ejakulaciju imaju primarni oblik ovog poremećaja.

Šta je erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija je stanje u kojem muškarac ne može postići ili ne može održati erekciju do kraja seksualne aktivnosti, erekcija se u nekom trenutku tokom seksualne aktivnosti izgubi ili se tvrdoća erekcije smanji u tolikoj meri da je nemoguća dalja penetracija, nemoguće je nastaviti sa seksualnom aktivnošću.

U većini slučajeva erektilna disfunkcija je sekundarna (javlja se u nekom trenutku, nakon što je muškarac pre toga imao zadovoljavajuće erekcije i seksualni život), a vrlo retko je primarna (postoji od prve seksualne aktivnosti).

Erektilna disfunkcija mnogo je češća kod starijih muškaraca i praćena je, često, raznim oboljenjima:  šećerna bolest, fizička neaktivnost, povišen holesterol...

Kod lekara...

Ova dva poremećaja često se javljaju zajedno, ali kad muškarac dođe na pregled i razgovor, obično navede samo jednu smetnju, a drugu zaboravi ili zanemari. Takođe, mnogi muškarci osećaju nelagodu kod dođu kod lekara i ne znaju kako da govore o svojim problemima. Stoga navedu problem s potencijom jer ne znaju kako bi se izrazili i kako bi opisali svoje tegobe s ejakulacijom.

Zbog toga je jako važno da lekar u razgovoru ispita sve faze seksualnog odgovora, da detaljno ispita ima li muškarac seksualnu želju (ima li smanjenu seksualnu želju ili je ona održana), ima li problem s postizanjem erekcije i održavanjem tokom seksualnog odnosa (ima li erektilnu disfunkciju) može li da ejakulira i kojom brzinom se to događa. Takođe je važno ispitati ima li bolove u nekoj fazi seksualne aktivnosti.

Najlakši put do rešavanja ovog problema je da potražite stručnu pomoć. Podrška partnera je, naravno, više nego dobrodošla, ali lekar će najbolje znati koju terapiju da vam prepiše.

Pri ispitivanju erektilnih problema važno je videti da li se erekcija gubi pre ili posle ejakulacije. Mnogi muškarci očekuju da imaju erekciju i nakon ejakulacije, što nije realno, pogotovo kod muškaraca u određenoj životnoj dobi.

Stanje u kojem muškarac gubi erekciju nakon što je ejakulirao ne smatra se erektilnom disfunkcijom (jer je on zapravo postigao i održao erekciju do ejakulacije, završio je ciklus seksualnog odgovora koji se sastoji od želje, erekcije i orgazma). U tom slučaju radi se o problemu u očekivanju koje muškarac ima od svog seksualnog života, objašnjava doktor Goran Arbanas.

Koji poremećaj je prvi, veoma je važno

Takođe, kod muškaraca koji imaju i erektilnu disfunkciju i prevremenu ejakulaciju potrebno je utvrditi koji od ovih dvaju poremećaja je bio prvi, drugi se razvio kao posledica.

Nemali broj muškaraca imaj erektilnu disfunkciju tako da postižu erekciju, ali je zatim brzo gube, tokom vremena nauče kako da brzo ejakuliraju, pre nego što izgube erekciju. Dakle, ovi muškarci zapravo se boje da će ponovno izgubiti erekciju i zato pokušavaju da brzo ejakuliraju. Tokom vremena mogu razviti stečenu (sekundarnu) prevremenu ejakulaciju, koja je zapravo posledica i u funkciji ove erektilne disfunkcije.

Nešto je drugačiji slučaj kod muškaraca koji prvo imaju prevremenu ejakulaciju, a zatim razviju erektilnu disfunkciju kao zaštitu od toga da se ne osramote. Naime, muškarac s dugotrajnom prevremenom ejakulacijom boji se da će mu se i u sledećem odnosu dogoditi brzo ejakuliranje i onda počne (nesvesno) da gubiti erekciju, jer tako nema problem ni s brzom ejakulacijom.

Osnovno je pravilo da se kod postojanja oba ova poremećaja prvo leči erektilna disfunkciju, a kad se erekcija ponovno uspostavi, tada se leči prevremena ejakulacija.

Kako se sve to leči


Postoje brojne mogućnosti. Mogu se koristiti lekovi koji povećavaju protok krvi kroz penis i tako omogućuju erekciju. Druga mogućnost je primena alprostadila direktno u uretru, u obliku kreme ili injekcije za primenu u kavernozno telo penisa. Moguća je i primena penoskrotalnih prstenova. Kod pretežno psihogenih razloga erektilne disfunkcije koristi se psihoseksualna terapija u koju je dobro uključiti i partnera ili partnerku. Kod manjka testosterona nadoknađuje se taj hormon. Postoje i penisne pumpe i penisni implantati.

Prevremena ejakulacija takođe se može lečiti lekovima. Lek se može koristiti i u obliku kreme koja se maže na penis pre odnosa. Postoje i određene tehnike (stani-kreni i stiska) kojima se muškarac može naučiti da prepozna i odgodi trenutak ejakulacije.

Kod muškaraca koji imaju i erektilnu disfunkciju i prevremenu ejakulaciju važno je naglasiti da je zabranjena istovremena primena lekova za lečenje erektilne disfunkcije i lekova za prevremenu ejakulaciju , jer oba dovode do vazodilatacije i pada krvnog pritiska.

Većini muškaraca koji imaju ove smetnje može se pomoći, ali tako da se prvo rešava jedan, a zatim drugi problem.

Sve vesti