• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kolarac neće ostati sam"

Izvor Tanjug

Ministarstvo kulture sufinansiraće tekuće rashode i izdatke Zadužbine Ilije M. Kolarca.

 Kolarac sufinansiranje Ministarstvo pomaže Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic i upravnica Zadužbine Ilije M. Kolarca Jasna Dimitrijevic potpisali su Ugovor o sufinansiranju tekucih rashoda i izdataka u 2017. godini, prema kojem ce Ministarstvo kulture izdvojiti 4,8 miliona dinara u jednakim mesecnim ratama za funkcionisanje ove ustanove.

Vukosavljevic je rekao, prilikom potpisivanja ugovora, da je Ministarstvo kulture uporište za ovakvu odluku našlo u clanu 77. Zakona o kulturi kojim je propisano da Republika Srbija može sufinansirati tekuce rashode i izdatke ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz njihovih budžeta, ako svojim programima trajnije zadovoljavaju kulturne potrebe gradana na odgovarajucem podrucju.

On je primetio da je to "pravi portret Kolarceve zadužbine" i da može poslužiti kao pravni osnov pomoci Zadužbini.

Vukosavljevic se osvrnuo na pojedine komentare da ta pomoc nije dovoljna, objasnivši da Kolarac dobija pristojnu podršku na godišnjem nivou od Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture, te je u poslednje dve godine Kolarceva zadužbina za programske aktivnosti dobila nešto više od devet miliona dinara.

"Ovaj Ugovor podrazumeva pomoc za tekuce troškove i redovno finansiranje. Smatramo da u skladu sa finansijskim mogucnostima Ministarstva ovo jeste jedna pristojna ponuda i mislim da ce to Kolarcu olakšati posao", rekao je Vukosavljevic.

On je pomenuo i da je Odbor Kolarceve zadužbine proširio svoj sastav, tako da u buduce clanovi Odbora Kolarceve zadužbine budu i predstavnici Ministarstva kulture i Grada Beograda.

Vukosavljevic je precizirao da to ne znaci da grad ili republika mogu da preuzumu osnivacka prava, naglasivši da Kolarac ostaje zadužbina osnovana po Zakonu o zadužbinama, a predstavnici Ministarstva kulture i Grada Beograda bice u clanstvu Odbora iskljucivo sa ciljem pomoci Zadužbini.

"Ovde nije rec ni o kakvom ulasku u suverenitet rada Kolarceve zadužbine, to je samo poruka da se Ministarstvo trudi da brine o radu i uspešnom poslovanju Kolarceve zadužbine", rekao je ministar i istakao potrebu za dodatnim angažmanom clanova Odbora u prikupljanju donatorskih i sponzorskih sredstava.

Vukosavljevic je istakao bogat program Kolarceve zadužbine.

"Kolarac je žarište kulture ne samo grada Beograda kao prestonice naše države, vec aktivnosti koje se odvijaju u Kolarcevoj zadužbini imaju snažan refleks na kulturnu atmosferu u našoj zemlji", ocenio je on.

Ministar je porucio da Kolarac nece ostati sam, vec ce ga podržati na svaki nacin, ali i primetio da je duh vremena takav da ustanove kulture moraju da obezbede dodatna finansiranja kroz odredene aktivnosti.

"Kolarac nece biti prepušten sudbini tržišta i Grad Beograd i Ministarstvo kulture ce uciniti sve da rad te naše ustanove od izuzetnog znacaja za srpsku kulturu, i u pogledu motiva osnivaca i u pogledu brojnih poslenika koji su doprinosili njenoj slavi i ugledu, sacuvamo, unapredimo i ostavimo buducim generacijama", naglasio je on.

Dimitrijevic je zahvalila ministru Vukosavljevicu na razumevanju znacaja delatnosti i istorije Kolarceve zadužbine.

"Nakon šest godina mi smo dobili dokument po kojem se 4,8 miliona dinara od 1. aprila do 31. decembra izdvaja za tekuce troškove. Za nas ovaj ugovor znaci prvi važan korak. Necemo njime rešite sve probleme objekta Kolarceve zadužbine, ali je ovaj korak važan u sagledavanju znacaja Zadužbine i rešavanju dela nagomilanih problema koji se ticu tekucih troškova održavanja objekta i ulaganja u dalje funkcionisanja objekta", kazala je ona.

Dimitrijevic je dodala da ovaj prvi korak znaci i da ce uci u proceduru i naredne godine i da ce i na drugim mestima Kolarceva zadužbina imati vecu pažnju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE